Victoria democraților în alegerile midterm din noiembrie anul trecut a transformat bătălia politică de la Washington. Dacă până acum republicanii moderați îi ajutaseră pe democrați să tempereze efectele negative ale politicilor promovate de administrația Trump, de acum înainte Congresul, dominat clar de democrați, Congres în care au intrat peste 100 de femei, poate pune bețe în roate extrem de puternice președintelui Trump, mergând până la a începe procedura de punere sub acuzare și suspendarea acestuia.

În fapt, victoria democraților, spun foarte mulți, se datorează atât factorului Trump, ce a determinat foarte mulți alegători, în special pe cei tineri, să se înregistreze să voteze și să voteze categoric cu democrații, dar și unui discurs politic mult mai coerent din partea democraților, care, după retragerea din politică a senatoareai Hillary Clinton, au strâns rândurile, au curățat conducerea partidului de clintonieni și au reușit și să strângă fondurile necesare pentru o campanie mai mult inteligență decât agresivă.

De 15 zile administrația Trump se confruntă cu a treia criză bugetară din ultimii ani. Fără un buget pe 2019 aprobat s-a intrat din nou în procedura de shutdown, ceea ce înseamnă pentru început concedieri temporare a angajaților federali neesențiali, reducerea orelor de muncă, neplata orelor suplimentare și suprimarea tuturor sporurilor.

În acest context democrații au votat o propunere de lege care ar asigura finanțarea țării pe 2019. Ea însă nu conține finanțarea de 5,6 miliarde de dolari pentru celebrul Zid de la granița cu Mexicul, fapt pentru care Trump a anunțat de pe acum, unde altundeva decât pe Twitter, că nu va semna o asemenea lege. Este, în fapt, același conflict de acum 1 an, doar că acum Trump se ceartă cu democrații și nu cu reprezentanții propriului partid…dovada în tweet-ul de acum un an!

Credit foto: Donald Trump, twitter

 

Negocierile între republicani și democrați deocamdată par a fi sortite eșecului, dar o parte a publicului american începe deja să fie extrem de exasperată de comportamentul președintelui Trump și al liderilor republicani, care sunt acuzați de obstructionism politicianist cu rațiuni electorale.

În special problema Zidului cu Mexicul pare a fi devenit un motiv de iritare crescândă în rândul multor americani, care îl consideră ineficient; în plus, nu este deloc sigur că costul acestuia va fi offsetat de noul tratat cu Mexicul, așa cum emfatic afirmă Trump, iar faptul că acesta cere atât de mulți bani pentru construirea acestuia și leagă aprobarea bugetului federal de aprobarea acestei sume atrage acuzațîi că președintele este în fapt disperat să își mențînă baza electorală și nu să facă ceva concret pentru siguranță americanilor.

Situația poate deveni potențial gravă dacă nu se votează un buget sau o lege de finanțare a guvernului. Programul alimentar federal, așa numitele timbre alimentare, care asigura un supliment de hrană pentru 38 de milioane de americani săraci, va trebui oprit în martie din cauza lipsei de fonduri.

Curțile federale de justiție riscă să își închidă în curând activitatea, cu repercusiuni grave vizzavi în special de cauzele civile.

Peste 800000 de angajați federali sunt în situația că în curând fie să stea acasă, fie să lucreze, dar neplatiti. Diverse programe online de aplicațîi federale sunt offline, iar parcurile naționale sunt pe cale să fie închise din lipsa personalului adecvat pentru garantarea siguranței turiștilor.

Situația cea mai urâtă este însă în domeniul securitățîi aeroportuare , unde terminarea fondurilor a dus la demisii în lanț a personalului, cu consecințe neprevăzute vizavi de securitatea pe aeroporturile americane și a traficului aerian.

În plus, economia americană da semne că începe să își piardă din viteză, în special datorită conflictului comercial cu China, dar și datorită incertitudinilor legate de relațiile cu Mexic, Canada și Europa. O înrautațire a situației economice ar cauza, politic vorbind, mari probleme lui Trump.

În tot acest timp, Trump scrie pe Twitter că… nu îi pasă, deoarece majoritatea angajaților federali afectați sunt oricum democrați – din nou o minciună zdravănă – și că va lasă guvernul fără bani chiar și un an, dacă acesta este prețul “pentru asigurarea securității americanilor” – o tâmpenia evidență, deoarece mare parte a analiștilor și a publicului nu cred în eficientă zidului la granița cu Mexicul pentru stoparea imigranților, a traficanților de droguri și a teroriștilor; imigranții și traficanții de droguri vor găși alte cai să între ilegal în SUA, iar majoritatea atacurilor teroriste din 2001 încoace au fost comise în America de cetățeni americani, nu de cetățeni străini.

 

Însă cea mai mare durere de cap pentru Trump este senatoarea democrată de Massachusets, Elizabeth Warren, care, de curând, și-a anunțat candidatura la Președinția SUA. Un adversar redutabil, mult mai versat decât Hillary Clinton, cu rădăcini adânci în clasa de mijloc și cunoscut critic atât al lui Trump, cât și a clasei bogate, a politicienilor și politicianismului de la Washington și a politicilor Partidului Republican. Trump a comentat pe Twitter că a intrat Pocahontas în politică, aluzie la strămoșii nativi americani ai senatoarei, postare dur critică inclusiv de mulți republicani că “rasistă”. Câțiva analiști s-au și repezit să comenteze “slăbiciunea lui Trump”, uitând că alegerile primare democrate încept abia peste un an cu caucusul tradițional din Iowa.

Imagini pentru elizabeth warren

bostonglobe.com

Este clar că președenția lui Trump a ajuns într-un punct critic. Și cu implacabilul procuror special Robert Mueller suflând în ceafă președintelui și anturajului sau vizavi de anchetă amestecului Rusiei în campania din 2016, lucrurile par a nu fi tocmai roz pentru președintele Trump.

Dar tot așa se spunea și despre Bush jr și apoi a câștigat din nou cursa pentru încă 4 ani la Casă Albă. Dacă am învățat ceva privind la politică americană, este vorba de impredictibilitate, în special cu un personaj că Donald Trump în peisaj. Rămâne să vedem dacă și va reuși în 2020 să câștige sau nu un nou mandat la Casă Albă.

Credit foto: AFP