Potrivit unui nou raport al Organizației Națiunilor Unite, citat de CNN, India urmează să depășească China ca fiind cea mai populată țară din lume în mai puțin de un deceniu. În prezent China și India reprezintă aproximativ 37% din întreaga populație globală și s-ar putea ca în anul 2027 populația Indiei să depășească populația Chinei.

Din întreaga populație globală de aproximativ 7,7 miliarde de locuitori, China are în prezent aproximativ 1,4 miliarde de locuitori, iar India are până la 1,3 miliarde. Conform raportului “Perspectivele Populației Mondiale 2019” realizat de către ONU, până în anul 2050 decalajul se așteaptă să se mărească și mai mult.

„Între 2019 și 2050 se așteaptă ca 55 de țări sau zone să înregistreze o scădere a populației cu cel puțin 1%”, potrivit raportului, în mare parte datorită nivelurilor scăzute de fertilitate și, în anumite cazuri, din cauza numărului mare de emigranți.

“În cea mai mare dintre acestea, China, populația este proiectată să se micșoreze cu 31,4 milioane, sau aproximativ 2,2%.”

În urma acestui fapt China ar putea avea o populație de circa 1,1 miliarde, fiind mai mică decât estimările de 1, 5 miliarde pentru India. De asemenea, în raport se prevede faptul că până în anul 2050 întreaga populație a planetei va ajunge la aproximativ 9,7 miliarde de oameni, aceasta reprezentând o creștere uluitoare în doar un secol. De altfel, în anul 1950, la cinci ani după înfințarea ONU, populația globală era de doar 2,6 miliarde de oameni. Printre factorii utilizați de către ONU pentru a putea ajunge la rezultatele acestui raport s-au folosit și tendințele demografice, modele relevante în fertilitate, mortalitatea, dar și migrația umană.

Totodată obiectivul acestui raport este de a oferi guvernelor noi informații chiar în timp ce acționează în vederea atingerii Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă din anul 2030. Cu toate astea China a încercat să evite scăderea populației în ultima perioadă. Și asta pentru că populația îmbătrânește în mod accelerat, iar rata natalității scade. Ba mai mult decât atât Beijingul a încurajat cuplurile care își doresc să aibă mai mult de un copil, renunțând la infamă politică prin care obligau familiile să aibă doar un singur copil. Însă, având în vedere că populația urbană se confruntă cu creșterea costului de trai, încercarea de a crește rata natalității a eșuat.

Pe lângă faptul că India va depăși China, urmând a fi cea mai populată țară din lume, conform datelor care reies din raportul ONU, Nigeria va fi cea de-a treia țară cu cea mai mare populație până în anul 2050, cu aproximativ 733 milioane de persoane, astfel depășind Statele Unite, care vor ajunge pe locul patru cu o populație de 434 de milioane. Pakistan va rămâne cea de-a cincea țară ca mărime din punct de vedere al populației.

Subsecretarul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Afaceri Economice și Sociale, Liu Zhenmin a declarat, potrivit sursei citate:

„Multe din populațiile cu cea mai rapidă creștere se găsesc în țările cele mai sărace, unde creșterea populației aduce provocări suplimentare”. 

Potrivit raportului, mai mult de jumătate din populația globală care este prevăzută până în anul 2050 va fi grupată în doar nouă țări, acestea fiind: India, Nigeria, Pakistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Egipt și Statele Unite. Cu toate astea tendințele globale majore includ populațiile în scădere, dar și creșterea fără precedent a îmbătrânirii populației datorată creșterii speranței de viață precum și discrepanța restrânsă dintre țările bogate și cele sărace.