Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat că țara sa va semna miercuri un acord în valoare de 414 milioane de dolari cu guvernul Statelor Unite în vederea achiziționării a 20 de sisteme mobile de lansatoare de rachete de artilerie HIMARS, informează agenţia de ştiri The Associated Press, citată de Mediafax.

Acesta a mai adăugat faptul că cele 20 de sisteme de lansatoare de rachete HIMARS precum și echipamentul adițional prevăzute în acord ar crește semnificativ capacitatea de luptă a forțelor armate poloneze, iar că achiziția s-a făcut la un “preț bun”, sistemele urmând a fi livrate în cursul anului 2023.

Guvernul de la Varșovia colaborează cu Statele Unite pentru a-și spori capacitatea defensivă a armatei pe fondul accelerării activității militare a Rusiei, Polonia situându-se pe flancul estic al NATO la granița cu Rusia.

Amintim că la sfârșitul anului 2018 ministrul polonez al apărării a avut o întâlnire cu cu consilierul de securitate națională al președintelui Donald Trump în SUA, John Bolton, în vederea instalării unei baze militare americane permanente pe teritoriul Poloniei. De asemenea la ultima întalnire dintre preşedintele polonez Andrzej Duda şi preşedintele american Donald Trump, într-o conferinţă de presă comună la Casă Albă, preşedintele SUA a declarat că Polonia “ne-a oferit mult mai mult decât două miliarde de dolari” pentru a înfiinţa o bază permanentă în ţara sa.

Sistemele de lansatoare de rachete de înaltă mobilitate M142 HIMARS sunt produse de firma americană Lockheed Martin. Acestea sunt recunoscute că fiind unele dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip, fiind utilizate atât de Forţele Terestre americane și de Corpul de Infanterie Marină al SUA cât și de Emiratele Arabe Unite şi Iordania în diferite teatre de operațiuni.

România este prima țară din Europa care a achiziționat aceste sisteme de lansatoare de rachete în urma semnării în cursul anului 2018 a unui contract în valoare de 1,5 miliarde de dolari. MApN a motivat această achiziție prin faptul că:

“Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare angajează ținte de suprafață sau punctuale în adâncimea dispozitivului inamicului la distanțe de până la 300 Km, folosind muniții inteligente ghidate prin GPS și prin sistem inerțial în toate mediile operaționale.

Pentru dislocare rapidă dintr-un raion în altul, sistemul asigură mobilitate sporită, atât pe șosea sau pe drumuri amenajate cât și pe teren frământat. De asemenea, sistemul permite transportul aerian cu aeronavele proprii sau ale Alianței Nord Atlantice.”

Se arată în expunerea de motive întocmită de MApN, conform hotnews.ro

credit foto: militaryleak.com