Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat în noaptea de joi spre vineri un „acord privind neutralitate carbonului până în 2050”, însă fără Polonia, care a refuzat să se angajeze pe această temă, relatează AFP.

„Acord privind neutralitatea climatică până în 2050. Consiliul European obţine un acord cu privire la acest obiectiv important”,

a anunţat Charles Michel pe Twitter.

Polonia a refuzat să se angajeze imediat, fără a bloca totuşi concluziile, au explicat mai multe surse europene, potrivit Agerpres.

Charles Michel a salutat un „semnal foarte puternic” lansat de Europa la o zi după prezentarea „Pactului ecologic” european. Această foaie de parcurs detaliată a Comisiei von der Leyen îşi propune să pună UE pe făgaşul neutralităţii climatice până la jumătatea secolului.

Acest acord este „crucial”. „Este important pentru Europa să manifeste o ambiţie puternică”, a subliniat Charles Michel. Acest acord, obţinut după discuţii intense, „ţine cont de faptul că pentru un stat membru durează mai mult timp înainte de a aplica acest obiectiv”, a precizat Charles Michel. Cazul Varşoviei va fi studiat de liderii europeni în iunie anul viitor.

La summitul de joi şi vineri, liderii europeni vor încerca să ajungă la un acord asupra obiectivului de neutralitate în materie de emisii de carbon până în 2050, propunere care se află în centrul „Pactului ecologic” propus de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi care este primit cu reticenţă de trei ţări din Est – Polonia, Ungaria şi Cehia.

Mateusz Morawiecki a precizat că Polonia va atinge acest obiectiv „în propriul său ritm” și a spus că textul concluziilor „ne oferă o enormă flexibilitate”. Premierul polonez a dat ca exemplu Fondul pentru o tranziție echitabilă, subliniind că țara sa „va primi o parte semnificativă” din acești bani.

„Vom putea gestiona această transformare într-un mod care este sigur și în beneficiul economic al Poloniei”,

a mai spus el, în condițiile în care Polonia s-a opus unor concluzii similare și la summitul european din luna iunie, confom caleaeuropeana.ro

Pactul propune transformarea UE în primul continent neutru în emisii de carbon pentru 2050 şi majorarea de la 40% la 55% a ţintei de reducere a emisiilor până în 2030 faţă de nivelul din 1990.

Obiectivul acestui mecanism este să ajute regiunile europene dependente de combustibilii fosili să-şi finanţeze tranziţia către industrii şi surse de energie curate şi să formeze lucrătorii din industriile evoluate tehnologic.