Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri, la Strasbourg, o rezoluţie propusă de eurodeputatul  spaniol Ramon Jauregui, cu privire la modul în care se va vota în viitor anumite probleme ale Uniunii Europene. În rezoluție se cere abandonarea regulii unanimităţii în favoarea celei a majorităţii calificate pentru adoptarea anumitor decizii europene, cum ar fi de pildă cele legate de politica externă sau migraţie, susţinătorii rezoluţiei considerând că fiind astfel depăşită opoziţia unor state se va putea avansa mai rapid în aprofundarea proiectului european, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

”Trebuie să depăşim regula unanimităţii folosind clauzele-pasarelă ale Tratatului de la Lisabona sau reformând tratatele pentru a evita blocajele în politica externă, în cea fiscală, sau în alte domenii unde este nevoie”,

”Migraţia, îmbătrânirea populaţiei, terorismul, securitatea, schimbările climatice, euroscepticismul, intoleranţa şi xenofobia sunt câteva dintre marile provocări ale UE”, a mai spus eurodeputatul spaniol.

Noua rezoluție va ajuta Uniunea Europeană să depășească unele dintre constrângerile sale instituționale, însă ar putea consolida și vehiculata ideea a unei “Europe cu mai multe viteze”, în care statele membre au niveluri diferite de integrare politică și economică și astfel, prin votul majorităţii calificate, anumite state să nu își mai poată apăra interesele naționale.

În aceeaşi rezoluţie se mai solicită ca protecţia mediului să devină o prioritate a Uniunii Europene şi, un alt punct important este legat de o uniune a pieţelor de capital dar şi de finalizarea Uniunii Economice şi Monetară.

Cum migrația este una dintre problemele grave cu care se confruntă Uniunea Europeană, rezoluţia pledează pentru instituirea unei politici de azil globale la nivelul Uniunii, estimând că acesta este un mod de a combate discursurile eurosceptice.

Rezoluția a fost votată în plenul Parlamentului European cu 407 voturi pentru, 196 împotrivă și 41 de abțineri.