Alpinistul francez Alain Robert, cunoscut sub numele de „Omul păianjen francez” (după personajul din benzile desenate „Spider-Man”) este cel mai celebru căţărător urban din lume, fiind cunoscut pentru ascensiunile sale ilegale fără echipament de siguranţă pe unele din cele mai înalte clădiri din lume. Robert s-a căţărat vineri pe un zgârie-nori de 68 de etaje în Hong Kong pentru a arbora un steag care simbolizează reconcilierea dintre China și acest teritoriu, în timp ce săptămânile de escaladare a protestelor pro-democrație nu arată semne de încetare, potrivit Reuters.

Folosindu-și mâinile goale și fără harnașament, Robert s-a urcat pe Cheung Kong Center, situat în cartierul central de afaceri, și a arborat un banner mare pe exteriorul clădirii. Bannerul poziționează steagul Chinei în colțul din stânga cu steagul Hong Kong în partea dreaptă. Dedesubt, o mână galbenă strânge o mână roșie pe un fundal alb pentru a semnifica pacea.

Cățărarea lui Robert vine pe măsură ce sunt așteptate mai multe manifestații în masă în weekend. China a asociat protestele cu terorismul și a avertizat că ar putea folosi forța pentru a-i potoli, în timp ce președintele american Donald Trump a cerut președintelui Xi Jinping să se întâlnească cu protestatarii pentru a dezamorsa săptămâni de tensiune.

A fost a treia oară când Robert s-a cățărat pe acest Centru care este deținut de Cheung Kong Holdings. I s-a interzis să facă ascensiuni pe clădiri în fosta colonie britanică pentru un an în august anul trecut. Interdicția lui s-a încheiat în urmă cu două săptămâni.

Îmbrăcat în nuanțe strălucitoare de violet, roz și verde, Robert a fost arestat după această ascensiune și dus la o secție de poliție din apropiere. Adesea se cațără fără permisiune și a fost arestat de mai multe ori, uneori pentru încălcarea proprietății.

Li Ka Shing, a cărui familie deține Cheung Kong Center, a publicat vineri o serie de anunțuri în marile ziare din Hong Kong, prin care îndemna oamenii să oprească violența, potrivit sursei citate.

Zece săptămâni de confruntări între poliție și protestatari au scufundat Hong Kong în cea mai grea criză de la revenirea de la guvernarea britanică la cea chineză în 1997 și au prezentat cea mai mare provocare populară președintelui chinez Xi Jingping de la venirea la putere în 2012.

Protestele au început în opoziție cu un proiect de lege suspendat acum, care ar fi permis extrădarea suspecților pentru a fi judecați în China continentală, dar care s-a propagat în apeluri extinse pentru democrație. Peste 700 de oameni au fost arestați de la protestele începute în iunie, iar gazele lacrimogene au fost frecvent utilizate de polițiști în încercările de a dispersa protestele din oraș.

Printre cele mai înalte clădiri pe care s-a cățărat alpinistul urban francez Alain Robert se numără și: Burj Khalifa (Dubai, 2011) – 828 m, Taipei 101 (Taiwan, 2004) – 508 m, Petronas Twin Towers (Kuala Lumpur, 2009) – 452 m, Sears Tower (Chicago, 1999) – 443 m și Empire State Builing (New York, 1994) – 381 m. În octombrie 2011, Robert a escaladat hotelul Intercontinental din București în doar 15 minute.

Potrivit gsp.ro, atunci când a fost întrebat care este secretul său, Robert a declarat

„Devin parte din structură. Mă folosesc de tot ce mă ajută în ascensiune. De orice protuberanţă a zidului, de orice crăpătură, de obiectele metalice exterioare, de marginile ferestrelor…”,

povesteşte Alain Robert, un suflet uriaş într-un corp de omuleţ, de 1,64 m şi 50 kg, propulsat de o forţă mentală inimaginabilă, de supraom, care poate depăşi orice limită.

„Escalada este e pasiune, e filosofia vieţii mele. Cu 66 la sută din corp dizabil şi cu un vertij pe care îl resimt în fiecare clipă, am devenit unul dintre cei mai mari căţărători din lume”,

a declarat Alain Robert.

credit foto: thestar.com, The Atlantic, gsp.ro