Manfred Weber, candidatul PPE la șefia Comisiei Europene, critică în termeni foarte duri decizia guvernului Dăncilă de a nu o susține pe Laura Codruța Kovesi, considerând că acest lucru nu este decât confirmarea faptului că în România există încă probleme, subliniind faptul că în ce privește credibilitatea lui Kovesi în această funcție este faptul că germanii au susținut-o și votat pentru ea iar “poziția Parlamentului European este clară: o susținem, majoritatea în favoarea ei a fost evidentă”

“Cazul Kovesi este un semn ca in Romania sunt probleme. In mod normal, intr-o tara precum Romania, Guvernul ar trebui sa fie mandru ca primul procuror european sa fie o personalitate din Romania, cu credibilitate, cu atuuri puternice, care a convins o comisie precum LIBE sa o sustina. Eu cred ca este o onoare pentru Romania sa aiba pe cineva care sa atraga sustinerea larga a politicienilor europeni. M-as fi asteptat ca Guvernul sa o sustina.

Pozitia Parlamentului este clara: o sustinem, majoritatea in favoarea ei a fost evidenta, iar acum asteptam rezultatul negocierilor. Si ceilalti candidati erau foarte calificati, ceea ce face cu atat mai surprinzatoare retinerea guvernului roman in a o sustine.

Cu atat mai mult, romanii ar trebui sa se bucure si sa inteleaga cat de mare a fost sprijinul pentru candidatura lui Kovesi, daca si germanii au votat pentru ea. A fost dovada ca a avut o prezentare foarte buna, foarte convingatoare si a lasat impresia ca e o oportunitate foarte buna ca primul procuror european sa vina din Romania”

A declarat Manfred Weber pentru Ziare.com

Declarația vine în contextul în care, miercuri, la Bruxelles, are loc o nouă rundă de negocieri în ce privește funcția de procuror șef european la care Kovesi este văzută ca și favorită.