Manfred Weber, candidatul PPE pentru fotoliul de șef al Comisiei Europene, considerând că în urma “cazului Kovesi” a avut dovada că sancționarea cu Articolul 7 ar fi insuficientă pentru țările cu probleme în Justiție, anunță ca principal obiectiv al mandatului său este înființarea unui comitet de observatori, din componența căruia să facă parte experți cu o mare experiență în domeniul juridic, care să evalueze anual țările unde se consideră că sunt probleme în justiție, pentru ca problemele găsite și considerate impotante să genereze automat o  procedură de infringement care va fi adusă în față Curții Europene de Justiție. De asemenea, Manfred Weber a ținut să precizeze că pentru înființarea acestei comisii, nu are nevoie de modificări legislative și nici o legislație în acest sens, decizia de înființare a acestei comisii aparținându-i ca șef al Comisiei Europene.

“Mai întâi va fi o evaluare, bazată pe observații și pe verificări asupra situației din fiecare țară. În opinia mea, aceasta ar trebui să aibă loc anual, în ceea ce privește fiecare țară, iar în compunerea echipei de experți ar trebui să între foști judecători din Curtea Europeană de Justiție sau din Înaltele Curți naționale, experți cu un mare experiență în domeniul juridic.

Evaluarea ar trebui să urmeze trei criterii: lupta împotriva corupției, independența sistemului judiciar și independența presei. Aceste trei elemente sunt esențiale pentru o societate modernă, deschisă și democratică.

În calitate de președinte al Comisiei, voi înființa – fără a avea nevoie de modificări legislative sau de o legislație specială în acest sens – acest comitet de observatori și va promit că toate problemele pe care aceștia le consideră importante vor genera automat o procedura de infringement care va fi adusă în față Curții Europene de Justiție”

A declarat Manfred Weber pentru Ziare.com.