Potrivit unui studiu realizat de către o agenție a Uniunii Europene se subliniază riscul la care se expun lucrătorii casnici străini în Regatul Unit, trăind în condiții asemănătoare sclaviei, reprezentanții agenției recunoscând că realizarea studiului său pan-european asupra condițiilor de muncă a fost îngreunată de “rețelele mafiote”, potrivit The Guardian. De altfel studiul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) a constatat faptul că o parte dintre angajatori exploatează muncitorii străini, iar printre preocupările studiului au fost și lacunele legislative pe care le are Marea Britanie cu privire la acest aspect.

Așadar raportul a subliniat faptul că în Marea Britanie, Belgia, Grecia, Luxemburg și Suedia lucrătorii casnici au fost excluși din legislația care limitează numărul de ore pe care un angajator le poate cere să lucreze. Acesta a ridicat, de asemenea, problema emiterii de vize pentru lucrătorii casnici din țările terțe, depinzând de un anumit angajator, obligând astfel “muncitorii casnici să suporte condiții de muncă exploatative pentru a-și păstra slujba care le permite să locuiască legal în țara în care lucrează”, potrivit sursei citate.

De altfel analiștii au avertizat de-a lungul timpului că mii de muncitori străini sunt înrobiți în spatele ușilor închise în unele dintre cele mai bogate cartiere din Marea Britanie. Dintre cei zece lucrători casnici intervievați în Marea Britanie de către FRA, opt dintre ei au fost aduși în țară de către angajatorul lor din Orientul Mijlociu.

Marea Britanie a schimbat legea în 2016 pentru a permite acestei categorii de muncitori din străinătate să schimbe angajatorii în termenul de șase luni al vizei. Însă criticii afirmă că angajații nu își cunosc drepturile și nu sunt în măsură să caute un nou loc de muncă. Potrivit interviurilor efectuate de cercetătorii agenției, o muncitoare filipineză care lucra în Marea Britanie a fost înfometată de către angajatorul ei, aceasta bazându-se doar pe biscuiții luați de la hoteluri și mâncând resturile copiilor, este menționat în raportul citat de The Guardian.

„Subnutritia a fost unul dintre motivele principale pentru a scăpa de angajatori deoarece muncitorii nu mai puteau supraviețui fără hrană”

Este notat în raportul despre situația lucrătorilor casnici intervievați în Marea Britanie, potrivit sursei citate.

Raportul, care acoperă un ansamblu de locuri de muncă de la alegerea fructelor până la munca în bucătărie și construcții, a publicat interviuri cu 237 de lucrători adulți care au fost victime ale exploatării grave a forței de muncă între 2013 și 2017, dar a raportat dificultăți în obținerea accesului în Franța, unde cercetătorii “s-au confruntat cu rețelele mafiote “.

În același raport se găsește și declarația unui polonez care a lucrat în Marea Britanie, conform sursei citate:

„Este foarte dificil pentru mine să exprim și pentru dumneavoastră să înțelegeți condițiile de viață care ne-au fost impuse. Locuința și chiar locul unde am făcut baie, știți că găinile erau tratate mai bine. Nu era baie în rulotă, trebuia să mergi cam 10 metri la garaj, acolo era o baie și era iarnă. Nu era decât o cadă și în mijlocul iernii stai acolo și faci baie și când respiri poți să vezi aerul care iese din gură. (…) A fost pur și simplu de neimaginat”.

Totodată directorul FRA, Michael O’Flaherty, și-a exprimat speranța ca noua autoritate în domeniul muncii din UE, care își va începe activitatea în cursul acestui an, să coordoneze statele membre să ajute oamenii aflați în astfel de situații.

„Trebuie să facem o treabă mult mai bună de a reglementa serviciile casnice. Este prea ușor să scapi cu un comportament inacceptabil… Când munca este prestată acasă, ascunsă în spatele ușii din față a locuințelor private”, a spus directorul FRA citat de The Guardian.

Recent autoritățile bulgare au anunțat că au desfintat o importantă grupare de crimă organizată, care se presupune că a introdus ilegal mii de migranți (cei mai mulți băieți cu vârsta sub 16 ani) din Afganistan pe o rută spre Europa de Vest. Potrivit informațiilor se spune că acest grup a fost activ de la începutul anului 2017 și a realizat transferuri săptămânale de 30-40 de persoane odată.

credit foto: The Guardian