Liderul PLUS Dacian Cioloş se încurcă în explicații și nu reușește ca pe final să aducă lămuriri la întrebarea dacă o votează sau nu pe candidata Franței, Sylvie Goulard, pentru funcția de comisar european, în urma scandalului de corupție în care este implicată în Franța, aceasta fiind audiată marți de poliția franceză în cadrul unei anchete privind o serie de angajări fictive în Parlamentul European, conform unei surse citate de Reuters.

Într-un mesaj postat o rețea de socializare, Dacian Cioloș precizează totuși că europarlamentarii PLUS vor trata în mod egal toți candidații, cu toate că pentru politico.eu a declarat că Sylvie Goulard va avea susținerea PLUS deoarece a reușit să îl convingă cu explicațiile primite în urma discuției cu aceasta, conform antena3.

„Pentru că în spațiul public din România au apărut numeroase întrebări și opinii legate de poziția europarlamentarilor PLUS față de candidaturile la posturile de comisari europeni, facem următoarele precizări:

1. Europarlamentarii PLUS îi vor trata în mod egal pe toți candidații. Și pe cel român, și pe cel francez, și pe oricare alt candidat pentru un post de comisar european. Vom folosi aceleași criterii de evaluare: raportarea la valorile Uniunii Europene și angajamentul de a respecta aceste valori, integritatea candidatului și posibilele conflicte de interese.

2. În cazul Rovanei Plumb au apărut deja puncte de vedere ale europarlamentarilor PLUS, pentru că activitatea doamnei Plumb ne este cunoscută de mai mult timp. Atât poziționarea ei în raport cu valorile europene, cât și problemele de integritate au fost dezvăluite pe larg de presa din România. În cazurile celorlalți candidați la posturile de comisari europeni, vom solicita același tip de informații pentru a putea judeca cu egală măsură”,

scrie Cioloş pe Facebook.

Reacția vine în urma provocării lansate de fostul ministru al învățământului, Daniel Funeriu, pentru Dan Barna și Dacian Cioloș, cărora le cerea să anunțe în mod public că cele două formațiuni politice conduse de ei și prezente în Parlamentul European nu vor vota propunerea Franței pentru unul dintre cei 26 de comisari europeni, Sylvie Goulard, care se confruntă în țara de origine cu un scandal cu implicații penale asemănător cu cel pentru care Liviu Dragnea a primit în România 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.