Alături de alte 20 de femei votate de studenții și profesorii de la Harvard Law, Laura Codruța Kovesi a fost inclusă de Facultatea de Drept a Universității Harvard pe lista pentru 2019 a femeilor care au avut contribuții semnificative în drept, potrivit unui anunț publicat pe site-ul instituției.

“Cea de-a şasea ediţie a Expoziţiei anuale de portrete de Ziua Internaţională a Femeii de la Harvard Law prezintă contribuţiile uimitoare ale unor femei din toată lumea în domeniul dreptului şi în cel al politicilor. Nominalizaţii sunt voci puternice în domeniile lor, indiferent dacă activează în curţi de justiţie, predau sau militează în stradă”

Printre laureate se numără femei avocați, politicieni, profesori de drept dar și activiste celebre cum ar fi Sudha Bharadwaj, activistă pentru drepturile omului în India.

”Laureatele reprezintă voci puternice în domeniile lor de activitate, fie că sunt magistrați, profesoare sau activiste”

Mai scrie în anunțul oficial în care sunt prezentate cele 21 de femei laurate.

Între timp, europarlamentarii români care o susțin pe fosta șefă DNA își manifestă în continuare susținerea, Siegfried Mureșan în perspectiva unui posibil eșec al lui Kovesi la funcția de procuror-șef european, reclamă guvernul pe contul său de pe o rețea de socializare în ce privește lipsa de susținere și frânare a procedurilor indicând in acest sens pe ambasadorul român la reuniunile Comitetului Reprezentanților Permanenţi și faptul că acesta a sabotat candidatura Laurei Codruța Kovesi.

”În contextul procedurii de alegere a primului procuror-șef european, e important să știți cum întocmește și transmite guvernul mandatele de negociere în domeniul afacerilor europene, conform legislației românești:

1. Ministerul de specialitate elaborează proiectul de mandat după consultarea celorlalte instituții relevante.

2. Mandatul pentru negocierea la nivel de ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene ar trebui să fie agreat în cadrul unui Comitet de coordonare a afacerilor europene. Acest comitet este condus de ministrul delegat pentru Afaceri Europene din Ministerul Afacerilor Externe, sub îndrumarea prim-ministrului, și se reunește săptămânal.

3. Ministerul Afacerilor Externe avizează mandatul prin intermediul ministrului pentru Afaceri Europene și îl transmite către Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.

4. Ulterior, reprezentanța permanentă transmite raportul participării sale la reuniunile Comitetului Reprezentanților Permanenţi (COREPER) către ministrul Afacerilor Externe și ministerelor cu atribuții în domeniul respectiv.

Pe lângă faptul că guvernul nu a informat public despre mandatul transmis ambasadorului român la votul în COREPER pentru procurorul-șef european, mai apar câteva semne de întrebare. De aceea, somez din nou Guvernul României să ne spună ce mandat a dat ambasadorului român și, de asemenea, să răspundă la următoarele întrebări:

1. Cine a elaborat mandatul pentru ambasadorul României în cadrul procedurii de vot pentru procurorul european?

2. A existat o discuție, conform normelor legale, în Comitetul de coordonare a afacerilor europene cu privire la acest mandat ?

Este imposibil ca Viorica Dăncilă, Teodor Meleșcanu, George Ciamba și Tudorel Toader să spună cu toții „nu știm, nu avem nicio legătură”

A scris Siegfried Mureșan pe contul său de facebook.

Laura Codruța Kovesi a ocupat funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din 2013 până în 9 iulie 2018. Înainte de această funcție, Kovesi a fost procuror la Sibiu și procuror general al României. Anul acesta, Laura Codruța Kovesi este nominalizată pentru numirea primului procuror-șef din UE la conducerea noului Parchet European – EPPO, și o puternică campanie de PR ce pare a o pregăti pentru o eventuală carieră politică în cazul unui eșec în ce privește nominalizarea în funcția de procuror-șef european.

Conferinţa Preşedinţilor, formată din Antonio Tajani şi liderii de grupuri politice, va decide, joi la Bruxelles, de la ora 11.00, echipa de negociere a PE cu reprezentanţii Consiliului UE pentru numirea procurorului-şef european. Prima alegere în Comisiile CONT şi LIBE a fost Laura Codruţa Kovesi.