Cei trei candidați la postul de Procuror-șef european printre care și Laura Codruţa Kovesi au fost audiati, marți, în faţa comisiilor pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European. În urma  votului din Comisia de Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European pentru alegerea Procurorului Șef European, Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe prima poziție cu 12 voturi, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franța) cu 11 voturi și de Andreas Ritter (Germania) 1 vot.

Pe durata audierilor, Laura Codruța Kovesi a răspuns interpelărilor venite din partea membrilor comisiei. În opinia jurnalistului Cristian Tudor Popescu, diferența de un vot la care a câștigat fosta șefă DNA a fost făcută de “meserie”.

“E diferență între meserie și reprezentare. Domnul Bohnert are mai degrabă experiența de reprezentare în diverse organisme europene, să zicem diplomatică. Răspunsurile dlui Bohnert au fost generale, cu fluență, într-o superbă franceză, atât de fluentă încât pe mine mă pune pe gânduri. Nu a avut nicun fel de ezitări, momente de meditație în legatură cu dificilele întrebări care i s-au pus. Dacă e sa creez eu o imagine s-a prezentat ca un cavaler călare, cu o armură strălucitoare, în vreme ce această doamnă Kovesi a venit ca o pedestrasă cu pământul sub picioare, plină de cicatrici de sus până jos și de noroi, cu o sabie goală în mână și fără armură. Asta e diferența dintre ei doi, domnul Bohnert era impecabil, dna Kovesi e o meseriașă care a suportat zeci, sute de lovituri. Doamna Grapini a comis o eroare în direcția în care dorea să acționeze dânsa punând întrebari evident tendențioase și neinformate, însa din spatiul romanesc. Concluzia este că Laura Kovesi a fost tratată diferit, atitudinea față de ea a fost diferită. Față de cei doi candidati tratați evident cu respect, cu o oarecare familiaritate”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Maria Grapini a acuzat-o pe Kovesi, în timpul audierilor, că a mințit când a spus că deține rangul de procuror de grad înalt, funcție care i-ar fi permis să participa la cursa de procuror șef al Parchetului European.

“Maria Grapini: În ce mod ați promova rolul proactiv al procurorilor delegați? Ca să nu spun că ați mințit, CSM v-a contrazis azi. Ați fost pusă sub acuzație?

Laura Kovesi: Rolul procurorilor delegați va fi în concordanță cu normele interne. În ce privește gradul profesional, nu știu ce a făcut CSM, dar condiția prevăzută de lege nu are de-a face cu gradul profesional, ca dovadă am fost numită șef DNA. În ce privește revocarea din funcție, a venit ca urmare a deciziei CCR în care eu nu am fost parte din proces. CCR a judecat un conflict constituțional între președintele Klaus Iohannis și ministrul Justiției, în care eu nu am avut posibilitatea de a mă apăra. Nu am fost citată, nu am avut posibilitatea de a face recurs. Din acest motiv, am trimis o plângere la Curtea Europeană a drepturilor omului, care a trecut de primul filtru.” Sursa.

Laura Codruța Kovesi a declarat în timpul audierilor din Comisia CONT că, în cazul în care v-a ocupa funcția de Procuror-șef, prioritatea ei este crearea unui Parchet european independent şi eficient, experiență dobândită, o va ajuta să-și respecte obligațiile ce-i revin în această misiune. Fosta șefă a DNA a mai declarat că nu este vinovată de niciuna dintre acuzațiile care i se aduc în România.

Eurodeputatul PNL, Siegfried Mureşan, este de parere că ”s-a văzut foarte clar că Europa nu crede în manipulările PSD-ALDE” şi că “social-democraţii au folosit toate mijloacele pentru a afecta şansele candidatului român”.

”În toată procedura de selecţie pentru Procurorul şef european ne-am bătut cu PSD-ul, iar astăzi i-am învins! PSD-ul a folosit toate mijloacele pentru a afecta şansele candidatului român de a ajunge primul Procuror şef european. Miniştrii PSD-ALDE au vorbit candidatul român de rău în Consiliu, iar europarlamentarii PSD-ALDE i-au pus doamnei Kovesi beţe în roate în Parlamentul European”

A scris pe facebook, Siegfried Mureşan.

Precizăm că atât europarlamentarii PSD/ALDE cât și mai mulți dintre jurnaliștii români prezenți la audieri, o acuză pe Kovesi fie că a fugit de răspunsurile la întrebările incomode la care nu avea un răspuns pregătit, fie că a mințit pana și cu privire la gradul profesional pe care nu l-a dobândit încă pentru a ocupă această poziție.

Miercuri, 27 februarie, la ora 12, Comisia LIBE, va vota un singur candidat pentru poziția de procuror-șef european, acesta urmând apoi să fie supus votului în plenul Parlamentului European.

Foto:Digi24