Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis participă marţi, la Bruxelles, începând cu ora 14:00 la summitul Partidului Popular European(PPE) şi de la ora 19:00, la reuniunea informală a şefilor de stat sau de Guvern din ţările membre ale Uniunii Europene.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile la reuniunea informală a Consiliului European se vor axa pe evaluarea rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European desfășurate în perioada 23 – 26 mai în statele UE. Liderii statelor membre UE vor avea, de asemenea, o discuţie preliminară cu privire la candidaţii care urmează să fie desemnaţi în conducerea instituţiilor Uniunii Europene.

De asemenea vor fi discuţii şi despre viitorul şef al Comisiei Europene.

„În ceea ce priveşte funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, conform art.17 (7) din Tratatul Uniunii Europene, ţinându-se cont de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, Consiliul European, prin decizie cu majoritate calificată, propune Parlamentului European un candidat. Acesta este ales de Parlamentul European cu majoritatea absolută a membrilor săi. În cazul în care candidatul nu întruneşte majoritatea necesară, Consiliul European trebuie să propună în termen de o lună un nou candidat, supus aceleiaşi proceduri de alegere de către Parlamentul European. Consiliul, în acord cu preşedintele ales, propune componenţa Colegiului Comisarilor”, mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Partidul Popular European (PPE) se clasează pe primul loc în cadrul scrutinului europarlamentar organizat în perioada 23-26 mai, conform rezultatelor provizorii emise de Parlamentul European.

„Ulterior, preşedintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi ceilalţi membri ai Comisiei Europene sunt supuşi votului de aprobare al Parlamentului European, în urma audierilor organizate de acesta. Pe baza acestei aprobări, componenţa Comisiei este aprobată şi de Consiliul European, cu majoritate calificată. Mandatul actualului preşedinte al Comisiei Europene va expira la 31 octombrie a.c. Consiliul European, conform articolului 18 al Tratatului privind Uniunea Europeană, acţionând pe baza majorităţii calificate, cu acordul preşedintelui Comisiei Europene, va numi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, mandatul actualului Înalt Reprezentant urmând să expire la data de 31 octombrie ”, a conchis sursa menţionată.

Foto:Mediafax