Fostul ministru de Externe spaniol Josep Borrell a fost nominalizat oficial de Consiliul UE ca viitor şef al diplomaţiei europene. Borrell va prelua postul de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate de la actualul șef al diplomației europene, Federica Mogherini, la sfârșitul lunii octombrie.

Consiliul statelor UE l-a numit oficial pe ministrul spaniol de Externe după ce a primit undă verde din partea preşedintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 26 iulie, a declarat luni, potrivit DPA, un purtător de cuvânt la Bruxelles.  Originar din Catalonia, Josep Borrell este un adversar neclintit al politcii secesioniste duse în această regiune a Spaniei. Potrivit Agerpres, socialistul Josep Borrell a ocupat funcţia de ministru de externe în cabinetul prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez din iunie 2018.
Economist, în vârstă de 72 de ani cu studii la Universitatea Stanford, Josep Borrell a fost implicat în politica spaniolă de la sfârşitul anilor 1970 şi a deţinut o serie de posturi diferite.

În perioada 2010-2012, Borrell a condus Institutul Universitar European de la Florenţa iar din 2004 până în 2007 a fost preşedinte al Parlamentului European.

Foto:euronews.com