De curând în Japonia s-a anunțat noua eră imperială care va începe de la data de 1 mai, acesta fiind momentul când prințul moștenitor, Naruhito, devine împărat. Regimul împăratului Naruhito se va instala abia după ce tatăl său, Akihito, va abdica, moment în care se va încheia și actuala era imperială a Japoniei, Heisei.

Noua eră imperială se va numi “Reiwa”. Termenul pentru noua eră este alcătuit din două caractere: Rei și Wa. Rei poate însemna “a ordona” sau “ordine”, precum și “bun augur” sau “bun”. Wa înseamnă deseori “armonie” și este folosit și în cuvântul japonez pentru “pace” – “hei-wa”, potrivit bbc.com.

Șeful Secretariatului Guvernului Japoniei, Yoshihide Suga, a anunțat numele extrem de anticipat, prin prezentarea unei planșe cu caracterele scrise de mână.

Într-o conferință de presă, citată de adevărul.ro, premierul Shinzo Abe a declarat:

„Acest lucru înseamnă naşterea unei civilizaţii în care domneşte o armonie între fiinţe”. „Primăvara vine după iarnă grea, acest nume vrea să marcheze începutul unei perioade pline de speranţă”

Termenul „Reiwa” provine de la poemul scurt japonez „waka”, care face trimitere la natură, fiind extras din cea mai veche culegere de poeme japoneze denumită Manyoshu. Shinzo Abe a afirmat că Manyoshu simbolizează “cultura publică profundă și tradiția îndelungată” a Japoniei.

”Este pentru prima oară când este vorba despre un termen provenind din texte japoneze”

şi nu chineze, a precizat şeful Guvernului, catalogat adesea drept naţionalist, declarându-se ”mândru de lunga istorie a Japoniei”.

“Națiunea noastră se confruntă cu un punct de cotitură important, dar există o mulțime de valori japoneze care nu ar trebui să dispară”

A mai spus Shinzo Abe, citat de bbc.com.

Fiecare domnie a împăratilor japonezi are un nume, sau “gengo”, care este folosit apoi alături de calendarul vestic pentru a marca anii. Numele fiecare ere își propune să stabilească tonul pentru următoarele decenii și rămâne semnificativ pentru majoritatea japonezilor în viața de zi cu zi. “Genco” apare pe monede, ziare, permis de conducere și documente oficiale. Prezentarea de luni a numelui noii ere vine după săptămâni de speculații și discuții top-secret ale cabinetului. Termenul a fost ales în cele din urmă dintr-o selecție întocmită de un grup de cercetători și experți.

Deși este încă utilizat pe scară largă, calendarul “gengo” scade în popularitate, pe măsură ce Japonia se deschide către influența globală. Potrivit unui sondaj recent din ziarul Mainichi din Japonia, citat de bbc.com, o treime a populației utilizează în mare parte sistemul “gengo”, comparativ cu 82% în 1975, în timp ce 25% preferau calendarul occidental. Din moment ce ambele calendare folosesc lunile occidentale, mulți oameni le folosesc pur și simplu unul lângă celălalt.

Potrivit adevărul.ro, laureatul Premiului Nobel pentru Medicină, Shinya Yamanaka, care a făcut parte dintre cei nouă membri ai comitetului de experți care au ales numele noii ere, a afirmat în fața reporterilor postului public NHK ,despre acest nume, că „este un nume magnific”.

Guvernul japonez a confirmat în decembrie 2017 că actualul împărat, Akihito, în vârstă de 85 de ani, va abdica în aprilie 2019 din cauza vârstei înaintate și va preda tronul fiului său, prințul Naruhito. El va fi primul împărat japonez care a făcut acest lucru în mai mult de două secole. De obicei, o nouă eră nu este dezvăluită decât atunci când un împărat a murit și succesorul său a preluat tronul. Lucrurile sunt diferite de data aceasta, totuși, datorită abdicării.

Anunțul a fost făcut cu o lună înainte, astfel încât instituțiile guvernamentale și companiile să poată actualiza programele informatice și să se pregătească pentru tranziție înainte de intrarea în vigoare luna viitoare.

credit foto: bbc.com