Software-ul de recunoaștere facială a devenit ţinta criticilor şi acuzaţiilor guvernelor locale şi federale, precum şi din partea asociaţiilor pentru drepturi civile. Anumite organizaţii din SUA şi-au exprimat îngrijorarea că tehnologia ar putea fi folosită pentru supravegherea tuturor cetăţenilor americani. În prezent compania Amazon, unul dintre principalii furnizori ai acestei controversate tehnologii, se confruntă cu presiuni inclusiv din partea propriilor săi acționari, potrivit nytimes.com.

În cadrul întâlnirii anuale Amazon din Seattle, de miercuri 22 mai, investitorii vor vota asupra deciziei de a continua sau nu vânzarea tehnologiei de recunoaştere facială, către guvernele şi forţele de ordine din lume, transmite Yahoo!News, citat de Mediafax. Astfel se va lua o decizie în ce privește promovarea agresivă efectuată de gigantul american în vederea răspândirii software-ului de supraveghere, care poate reprezenta o amenințare asupra drepturilor civile, și în consecință a reputației și profiturilor companiei.

Acționarii au prezentat două propuneri privind tehnologia de recunoaștere facială care vor fi supuse votului. Una solicită companiei să interzică vânzările sistemului său de recunoaștere facială, denumit Amazon Rekognition, agențiilor guvernamentale, în cazul în care consiliul de administrație ajunge la concluzia că tehnologia facilitează încălcarea drepturilor omului. În cadrul celei de-a doua propuneri se solicită companiei să întocmească un raport independent care să examineze în ce măsură Rekognition ar putea amenința drepturile civile, umane și de confidențialitate, precum și finanțele companiei.

Propunerile nu sunt obligatorii, ceea ce înseamnă că Amazon nu va trebui să ia măsuri, chiar dacă primesc majoritatea voturilor. Dar ele contribuie la tendința de respingere a tehnologiei de recunoaștere facială, aceasta fiind intens criticată de către oficialii aleși, grupurile de libertăți civile și chiar și unii angajați ai Amazonului.

Compania lucrează deja cu forţele de ordine din Statele Unite ale Americii, dar tehnologia este criticată pentru anumite imperfecţiuni, acuzaţie respinsă de reprezentanţii Amazon. Până acum, Amazon a testat tehnologia Rekognition împreună cu departamentul de Poliţie din Florida şi biroul şerifului din Oregon. În ambele cazuri, compania şi forţele de ordine au fost criticate de către grupurile pentru drepturile civile, specialişti în inteligenţă artificială şi avocaţi.

Săptămâna trecută autorităţile din San Francisco au votat pentru interzicerea utilizării programului de recunoaştere facială de către forţele de ordine. La începutul acestui an, legiuitorii din Massachusetts și California au introdus legi care ar limita utilizarea acestei tehnologii de către agențiile guvernamentale.

Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a anunţat că vânzarea către un department de poliţie a propriei tehnologii de recunoaştere facială a companiei sale a fost deja respinsă. Potrivit preşedintelui, existau îngrijorări că tehnologia ar putea să aibă un impact negativ asupra minorităţilor şi a femeilor. Smith a spus că programul a fost testat mai mult cu bărbaţi albi, şi, drept rezultat, nivelul de acurateţe ar fi foarte scăzut. De asemenea, Microsoft a respins vânzarea tehnologiei către ţări străine.

Pe de altă parte, Google a ales să nu comercializeze deloc tehnologia. Vicepreşedintele senior al companiei a transmis prin intermediul unei postări pe blog faptul că Google va continua să colaboreze cu multe organizaţii pentru a identifica potenţialele provocări, şi, faţă de alte companii, Google Cloud a ales să nu ofere o tehnologie de recunoaştere facială cu scopuri generale.

Pe de altă parte propunerile acționarilor companiei Amazon evidențiază, de asemenea, creșterea activismului în rândul investitorilor din companiile de top din țară.

Anul trecut, investitorii companiei Apple au acționat cu succes punând presiune asupra companiei în scopul de a crea un sistem de control parental mai restrictiv pentru iPhone, avertizând că dispozitivul ar putea fi prea convingător pentru copiii mici. În următoarele săptămâni, acționarii Facebook, Twitter și Alphabet vor vota asupra problemelor legate de interferențele electorale, violență verbală, dezinformarea și crearea de servicii cenzurate pentru China, informează nytimes.com.

credit foto: Smart Cities World