Catedrala Notre Dame, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Parisului și printre cele mai apreciate monumente ale patrimoniului mondial, a fost cuprinsă, luni seară, de un incendiu devastator care ar fi izbucnit din zona în care aveau loc lucrări de renovare,  focul a izbucnit undeva în podul edificiului și a cuprins o turlă, care s-a rupt și s-a prăbușit în interior, la scurt timp s-a prăbușit și acoperişul. După aproape opt ore de luptă cu flăcările, pompierii au anunțat în cursul dimineții că focul este acum sub control.

Potrivit autorităților citate de presa franceză, în ciuda incendiului foarte puternic și deși inițial se credea că din monument nu va mai rămâne nimic în urma incendiului, primele vești bune vin spre dimineață când pompierii au putut anunța totuși că structura edificiului este salvată și s-a păstrat în totalitate.  La fel și cele două turnuri emblematice pentru edificiu. În schimb, acoperișul este afectat în proporție de două treimi.

 

In urma publicării primelor imagini de la fata locului,  interiorul catedralei a fost în mare parte neafectat, cu excepția părții din boltă care a fost străpunsă de căderea fleșei.

 

De asemenea, coroana de spini a Mântuitorului, un obiect extrem de important pentru catolici, care se găsea la Notre Dame, precum și alte importante obiecte de cult de o importanță istorică deosebite aflate în interiorul catedralei au fost salvate, a anunțat rectorul catedralei.

Președintele Franței, Emanuel Macron prezent la fața locului a susținut că în ciuda tragediei care a lovit Parisul, părțile distruse ale catedralei vor fi reclădite.

„Notre-Dame de Paris este istoria noastră, este literatura noastră. Este epicentrul vieții noastre, kilometrul 0. Sunt atâtea cărți, atâtea picturi. E catedrala tuturor francezilor, chiar a celor care n-au ajuns aici niciodată. E istorie, suntem noi”

A spus președintele Franței, potrivit AFP.

Nu au lipsit reacțiile internaționale, preşedintele american Donald Trump s-a arătat şi el impresionat de ce s-a întâmplat cu „una dintre marile comori ale lumii”, de asemenea au reacționat și Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Catedrala, care datează din secolul XII, are o istorie de peste 850 de ani. În literatura universală este unul dintre obiectivele principale ale romanului clasic “Cocoşatul de la Notre-Dame”, scris de Victor Hugo, atrăgând anual milioane de turişti. Pentru ridicarea acestei catedrale, monument al Patrimoniului Universal, s-a lucrat mai bine de 200 de ani.

Foto: JustinItalyHelp