Manifestațiile vestelor galbene continuă să zguduie Franța pentru a noua săptămână consecutiv. E adevărat, cu mult mai puțină violență, semn că vestele galbene încep să se coaguleze, să se organizeze și să îi elimine din rândurile lor pe cei violenți, la care au contribuit și autoritățile franceze care au făcut arestări în masă în toată această perioadă.

La Paris, Bercy, Bourges, Le Havre și în multe alte orașe din Franța profundă, zeci de mii de cetățeni au protestat pașnic dar vehement, cerând demisia președintelui Macron.

Au luat cuvântul numeroși lideri adhoc ai mișcării și numeroși intelectuali de stânga, iar la final manifestanții, fără excepție, au intonat Marseilleza – un avertisment clar, dur și fără echivoc dat regimului Macron.

Fotografia de mai sus este relevantă pentru evoluția protestelor din Franța, reprezentând un simbolic îndemn la rezistență, la a nu ceda, dar mai clare sunt cuvintele scrise pe spatele tânărului din dreapta

On e a marre de tout! (Suntem sătui de tot!)

Un semn al furiei populare, care a și izbucnit spre seară la Paris, unde în Place d’Etoile vestele galbene au reamintit forțelor de ordine de ce sunt în stare dacă vocea lor continuă sa fie ignorată.

 

Același Paris îndoliat: o explozie extrem de violentă provocată de o acumulare de gaze a ucis trei persoane, dintre care 2 pompieri,  a rănit 40  persoane, dintre care 12 grav, a provocat un puternic incediu și importante daune materiale.

David Bangura/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.

Photo by Thomas SAMSON / AFP

Hotărât lucru, Franța traversează o criză extrem de serioasă. Peste câteva zile președintele Macron, membri ai guvernului, liderii tuturor partidelor politice și reprezentanți ai vestelor galbene se vor reuni pentru prima dată.

Va reuși Macron să aplaneze criza? Viitorul sau politic este în cumpănă, iar orice greșeală va fi taxată la urne de francezi.

Surse foto: Le Figaro, Reuters.