Agenţia guvernamentală Immigration and Customs Enforcement (ICE) și Biroul Federal de Investigații (FBI) folosesc la scară largă tehnica de recunoaștere facială în cadrul bazelor de date aparținând statului cu premisele de conducere din întreaga țară, conform The Verge. De altfel în documentele publicate recent reiese faptul că funcționarii publici se adresează în mod regulat Registrului Auto local pentru a realiza căutări de recunoaștere facială.

Prin urmare căutarile în baza de date reprezintă scanarea a milioane de fotografii ale permiselor de conducere, indiferent dacă o persoană din acea bază de date a fost acuzată sau nu de o infracțiune. În perioada 2015 – 2017, în regiunea Utah, atât agenții federali, cât și locali, au făcut multiple căutări în baza de date a permiselor de conducere, uneori chiar și de mai multe ori pe zi, conform unui jurnal de căutări.

Aceste documente au fost făcute publice pentru prima dată de către Washington Post, ancheta publicației dezvăluind că respectivele căutări au fost folosite chiar și pentru infracțiuni minore, fiind adesea solicitate doar printr-un e-amail de la agenții federali către agențiile locale.

Chiar și statele care oferă licențe imigranților fără acte de identitate s-au supus acestor cereri de căutare. Documentele publicate atestă faptul că Utah, Vermont și Washington au lucrat cu agențiile de aplicare a legii. Cu toate astea oficiali din Vermont au declarat că nu mai utilizează software-ul, iar în Washington este necesar un ordin judecătoresc. Cu privire la acest fapt, un purtător de cuvânt al ICE a refuzat să comenteze invocând punerea în pericol a unor informații sensibile.

Potrivit documentelor recent publicate, agențiile guvernamentale au folosit tehnologia de recunoaștere facială pe o perioadă de mai mulți ani pentru a putea urmări suspecți. Însă experții și avocații au pus la îndoială utilizarea acestor instrumente. Investigațiile au arătat că unele sisteme pot fi părtinitoare împotriva persoanelor de culoare de exemplu, iar companii precum Amazon, unul dintre principalii furnizori ai acestei controversate tehnologii, se confruntă cu presiuni inclusiv din partea propriilor săi acționari. Cu toate astea au existat și orașe care au gestionat singure astfel de probleme. De altfel San Francisco este primul oraș care interzice utilizarea de către guvern a tehnologiei de recunoaștere facială, fiind urmat de orașele Somerville și Massachusetts.

credit foto: TheHill