Marți, 28 mai, reprezentanții companiei Huawei au depus o moțiune către justiția americană împotriva interdicției guvernamentale asupra echipamentelor sale ca fiind neconstituțională. Este ultimul efort al companiei chineze de tehnologie de a împiedica politicile care riscă să o scoată de pe pieţele globale, potrivit The Verge.

Huawei se confruntă în prezent cu o amenințare existențială pentru afacerea sa, după ce Departamentul de Comerț al SUA a blocat compania de a contracta companii americane fără aprobarea guvernului. Interdicția, instituită la începutul acestei luni, a forțat deja companii ca și Google să suspende activitatea cu gigantul tehnologic chinez.

Acest decret emis de Casă Albă reprezintă doar ultimul efort al guvernului american de a scoate Huawei din țară. Înainte de a fi instaurată această interdicție, Congresul a adoptat o lege care interzice utilizarea produselor Huawei de către guvernul american, etichetandu-le o potențială amenințare la adresa securității, motivând prin legăturile companiei cu guvernul chinez. Această interdicție nu numai că a împiedicat agențiile guvernamentale să utilizeze produsele companiei, ci și orice contractor care ar urma să încheie contracte lucrative guvernamentale a trebuit, de asemenea, să renunțe la echipamentele Huawei. În fața interdicției, Huawei a intentat un proces împotriva Statelor Unite în martie, declarând că acțiunea a fost neconstituțională.

Acest proces este încă în curs de desfășurare iar în momentul de față putem avea o mai bună înțelegere a argumentelor juridice ale Huawei printr-o moțiune depusă acum două zile, care schițează de ce compania crede că interdicția guvernului ar trebui anulată. Moţiunea, înregistrată în cadrul procesului în desfășurare la un tribunal districtual din Texas, cere unui judecător să declare neconstituţională legea National Defense Authorization Act (NDAA).

După cum au anticipat experții juridici, Huawei susține că interdicția guvernului este “un proiect de lege”. Conform Constituției, Congresului i se interzice să adopte legi care vizează anumite persoane sau entități și Huawei declară că interdicția este emisă în acesta sens.

În documentul depus de compania Huawei, aceștia declară că Congresul a încălcat legea atunci când a adoptat legislația care a impus interdicția. Huawei a fost desemnată în nume propriu în planurile apărării, care a inclus interdicția, iar compania declară că măsura “îi interzice companiei Huawei orice procedură pentru a oferi o replică” la această decizie. Avocații companiei Huawei susțin că legislația în cauză “produce tirania de care autorii constituției s-au temut” și ar trebui, prin urmare, să fie considerată neconstituțională.

Guvernul american a susținut în repetate rânduri că echipamentele Huawei ar putea fi folosite de către guvernul chinez pentru a spiona rețelele americane și că interzicerea companiilor ca Huawei se află în limitele competențelor sale de securitate națională.

Compania indică un precedent care datează din timpul războiului civil și războiului rece atunci când instanțele au întrerupt acțiunile împotriva foștilor militari confederați și a membrilor Partidului Comunist. Interdicția Huawei, în opinia companiei, este în mod similar “selectivă” și “punitivă”, potrivit sursei citate.

Huawei, afirmă reprezentanții companiei, a fost catalogată ca fiind “neloială” printr-un act legislativ, mai degrabă decât să aibă posibilitatea de a-și prezenta cazul în instanță. Acest lucru i-a privat, de asemenea, de un proces echitabil în condițiile legii, susțin aceștia.

Cazul companiei se confruntă cu o serie de provocări. Existând îngrijorări în ce privește securitatea informatică, SUA au instituit o interdicție federală privind software-ul de la Kaspersky Lab din Rusia, un precedent clar al ordinului Huawei. În noiembrie 2018, o curte federală de apel a respins procesul intentat de firma de securitate cibernetică Kaspersky Lab. În general, instanțele au acordat guvernului american o largă libertate de acțiune în ceea ce privește problemele de securitate națională, ceea ce face și în acest caz ca perspectivele juridice ale Huawei să fie incerte.

Interdicția actuală, care afectează vânzările de produse americane către compania Huawei, ridică propriile probleme juridice. Rămâne de văzut dacă Huawei va lua de asemenea măsuri și pe acest front, dar manevrele juridice din această săptămână dau câteva indicii despre cum ar putea arăta argumentele din acel caz. Pe măsură ce negocierile comerciale cu China continuă, președintele Trump a sugerat că interdicția Huawei ar putea fi ridicată ca parte a unui acord comercial, ridicând întrebări cu privire la raționamentul autorităților americane privind securitatea națională.

Într-o declarație care însoțește moțiunea, directorul departamentului juridic al companiei Huawei a declarat că prin continuarea represiunilor “se stabilește un precedent periculos”.

“Astăzi sunt telecomunicații și Huawei…mâine ar putea fi industria, compania sau consumatorii proprii”  a afirmat acesta, potrivit The Verge.

De asemenea, în cursul zilei de azi, China a apreciat că războiul comercial bilateral lansat de preşedintele american Donald Trump cu taxe vamale punitive şi sancţiuni vizând întreprinderile sale constituie ”terorism economic”, relatează AFP, citat de Agerpres.

“Această instigare premeditată la un conflict comercial este terorism economic, şovinism economic şi hărţuire economică în stare pură”

A declarat în cursul unei conferinţe de presă viceministrul chinez de externe Zhang Hanhui.

credit foto: Financial Times