Într-o intervenție la RFI, eurodeputatul olandez Hans van Baalen ce deține și funcția de președinte ALDE Europa s-a arătat încrezător în capacitatea României de a gestinona mandatul de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene.  Demnitarul a precizat că evaluare prestației României la șefia Consiliului va fi făcută pe întregul ei mandat și nu punctual.

”Da, cred că asta nu va fi o problemă. Am avut o preşedinţie germană cu mult timp în urmă, care nu a fost atât de bine organizată, deşi vorbim de o ţară mare, cu multă experienţă. Am avut de asemenea mandate ale unor ţări mici, ca Belgia, Danemarca sau Olanda, care au fost bune. Prin urmare, haideţi să judecăm mandatul României după o jumătate de an, dar eu sunt optimist. Meleşcanu este un ministru bun, care cunoaşte foarte bine Europa, aşa că eu sunt încrezător că va fi o preşedinţie pozitivă” a declarat preşedinte al ALDE Europa, conform Mediafax.

Cum în trecut atât Parlamentul European cât și Comisia Europeană au adus în dese rânduri critici autorităților române în problema  modificării legilor justiției, Hans van Baalen a ținut să transmită că România trebuie să ia în serios recomandările Comisiei de la Veneția.

Întrebat ce le recomandă colegilor din ALDE România în privinţa statului de drept, Hans van Baalen a spus:

„După cum probabil ştiţi, am avut un Congres ALDE la Madrid anul trecut, unde am discutat foarte deschis cu colegii noştri de la ALDE România despre viitor şi despre statul de drept. Aş spune că este foarte importantă Comisia de la Veneţia, iar noi vom urmări cum va ţine cont ALDE România de ce spune această Comisie şi de condiţiile ei şi cred că vom lucra într-un mod foarte pozitiv cu ALDE România în acest sens”.

Legat de așteptările pe care le are legat de mandatul României la Președenția Cosiliul UE, europarlamentarul este de părere că Romania trebuie sa fie un mediator eficient, sa aduca cele 28, respectiv 27 de state, dupa Brexit, impreuna, sa formuleze pozitii comune. Van Baalen consideră România o țară strategică în zonă și  speră că țara noastră va fi capabilă să lucreze ca președinte al Uniunii eficient cu Statele Unite. Totodată, europarlamentarul se așteaptă la o poziție fermă față de agresiunea rusească din regiune.