Având în vedere faptul că Armata Române are în plan achiziția unor noi elicoptere de atac multirol pentru modernizare, în urma unei solicitări din parte MAPN, Airbus a propus Ministerului Român al Apărării un model de elicopter militar, H145M, un aparat uşor şi economic, destinat tuturor tipurilor de misiuni militare. Elicopterul este utilizat deja de mai multe ţări, inclusiv de Germania, Suedia, Ungaria şi Serbia.

“Acest elicopter economic şi flexibil acoperă întregul spectru al misiunilor militare, de la operaţiuni utilitare uşoare la atacuri uşoare”

Scrie Airbus în descrierea aparatului.

Din punct de vedere tactic, elicopterul H145M, lansat în anul 2014, este propulsat de două motoare turbo de tip Șafran Arriel 2E şi poate transporta doi piloţi şi zece militari cu sarcină maximă de până la 3,8 de tone. H145M poate atinge viteza de 264 km/h (143 kts) şi are o viteză de croazieră de 240 km/h (132 kts). Aparatul de zbor are o autonomie de zbor de 639 de kilometri sau de 3h32″ și are posibilitatea de a fi echipat cu o gamă largă de echipamente militare, poate fi folosit la operaţiuni speciale, la misiuni de recuperare a personalului sau la atacuri uşoare.

Sura foto: airbus