Joi, doar 10% din trenuri vor circula, iar vânzarea de bilete este blocată până duminică. La Paris, transportul local va fi ca şi inexistent, inclusiv cel care leagă capitala de localităţile limitrofe şi de aeroporturile internaţionale, situaţie cu care se vor confrunta şi alte mari oraşe. Compania Air France nu va asigura decât 30% din cursele aeriene interne. Zborurile internaţionale nu vor fi afectate, însă din cauza grevei unor categorii profesionale de la sol procedurile din aeroporturi vor fi multe încetinite. 70% dintre cadrele didactice au aderat la grevă, ca şi unele sindicate ale funcţionarilor publici, pompierilor, poliţiştilor, cadrelor medicale, avocaţilor, şoferilor, lucrătorilor de la salubritate sau din sistemul energetic.

În paralel cu oprirea lucrului, aproximativ 250 de manifestaţii autorizate vor avea loc astăzi, în toată Franţa. La Paris, un cortegiu estimat la cel puţin şase mii de oameni va străbate capitala de la nord la sud. Ministerul de Interne a mobilizat un dispozitiv de securitate de aproximativ 5.000 de poliţişti şi jandarmi, care va însoţi marşul sindicatelor şi va interveni în cazul unor eventuale violenţe. Există informaţii că membri ai mişcării Vestelor Galbene şi celebrii „black blocks” se vor infiltra printre manifestanţi, informează romania-actualitati.ro.

Guvernul a anunţat, în urmă cu două luni, proiectul unui nou sistem de pensii, bazat pe puncte, universal şi echitabil, prezentat drept mult mai corect pentru toată lumea, adaptat pieţei muncii din prezent, care să le înlocuiască treptat începând din 2025 pe cele 42 care funcţionează în prezent şi să desfiinţeze sistemele speciale. Cei care au dat tonul mişcării greviste de astăzi sunt lucrătorii din transporturi, foarte determinaţi să îşi apere sistemul special de pensii.

Ca în toate ţările cu sisteme publice de pensii, şi în Franţa există pericolul ca în următorii ani acesta să nu mai facă faţă plăţilor în condiţiile creşterii constante a speranţei de viaţă şi a unor generaţii tinere, mai puţin numeroase.

Greviştii reclamă şi faptul că guvernul nu a publicat întregul conţinut al acestei reforme ample şi nici datele şi etapele concrete de intrare în vigoare a modificărilor. Peste 60% dintre francezi sunt de acord că sistemul de pensii actual are nevoie de o reformă, însă aproape la fel de mulţi nu cred că guvernul va reuşi o transformare atât de radicală.