Agenția pentru Siguranța Sănătății de la Paris a dat publicității, conform cotidianului Le Figaro, un raport privind siguranța scutecelor pentru copii: ele prezintă o cantitate perturbatoare de substanțe alergene, toxice sau cancerigene. Producătorii și distribuitorii au fost convocați la Ministerul Sănătății din Franța și vor avea la dispoziție 15 zile pentru a prezenta “acțiuni corective”.

Agenția Națională de Sănătate (ANSES) a publicat un raport privind compoziția scutecelor de unică folosință pentru copii, concluzia fiind ingrijorătoare: toate scutecele testate au “depășit limitele admise pentru cel puțin o substanță chimică”, explică presei Gerard Lasfargues, director adjunct al ANSES. Acesta se referă la “toate cele 23 de mostre analizate, inclusiv așa-numitele scutece ecologice”.

În scutece sunt în mod deliberat adăugate substanțe de parfumare sau apar diverse molecule formate  în timpul procesului de fabricare (PCB, dioxine, furani …) sau în timpul albirii celulozei cu derivați de clor. La unele scutece, experții au descoperit compusi suprasaturați în hidrocarburi (HAP), probabil datorită substanțelor adezive folosite în banda de etanșare a scutecelor. Testele efectuate au condus de asemenea la descoperirea de compuși organici volatili, formaldehidă și pesticide (probabil rezultate din contaminarea materiei prime,substante care „majoritatea sunt acum interzise în Uniunea Europeană“).

Chiar dacă “nu există date epidemiologice care să demonstreze o asociere între efectele asupra sănătății și purtarea scutecelor”, se arată în raport că moleculele pot migra în urină și pot ataca pielea sensibilă a copiilor. Riscul este în special cel al patologiilor cutanate (iritații, dermatită infecțioasă sau inflamatorie și alergii), dar unele dintre aceste produse sunt, de asemenea, cunoscute a fi toxice și cancerigene. ANSES reamintește că, în primii trei ani de viață, un copil va purta aproximativ 4.000 de scutece.

ANSES “recomandă eliminarea acestor substanțe sau minimizarea prezenței lor în scutecele de unică folosință”, și subliniază necesitatea controlului asupra pietei acestui tip de produse si un cadru de reglementare mai strict.

Producătorii au fost încurajați să informeze mai bine publicul larg cu privire la compoziția și metodele de fabricare a scutecelor, iar Franța va aduce la nivel european “o cerință pentru evoluția regulamentului european REACh pentru a restrânge prezența anumitor produse chimice în scutecele pentru copii”, a spus guvernul francez.

ANSES a fost sesizată la sfârșitul lunii ianuarie 2017 de către Direcția Generală de Sănătate Publică(DGSP), Direcția Generală pentru Concurență, Consumatori și Controlul Fraudelor (DGCCRF) și Direcția Generală pentru Prevenirea Riscurilor(DGPR) în urma unei anchete efectuate în rândul a 60 milioane de consumatori.