Franța a avertizat că va bloca dezvoltarea criptomonedei Libra de la Facebook în Europa, potrivit DailyMail. În cadrul unei conferințe OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) despre criptomonede, ministrul economiei și finanțelor din Franța, Bruno Le Maire, a declarat în legătură cu această monedă digitală că prezintă riscuri financiare sistemice și potențialul de abuz al dominării pieței.

 „Toate aceste îngrijorări cu privire la Libra sunt serioase. Vreau să fiu absolut clar: în aceste condiții, nu putem autoriza dezvoltarea Libra pe pământ european”,

a declarat Le Maire, conform sursei citate.

Aceste afirmații vin pe fondul solicitărilor din partea companiei Facebook și a partenerilor săi către autoritățile financiare din Elveția să evalueze planul lor de creare a noii monede digitale. Compania a declarat că va înființa o asociație nonprofit cu sediul la Geneva, punând-o sub autoritatea elvețiană de reglementare.

Joi, Autoritatea Elvețiană de Supraveghere a Pieței Financiare, cunoscută sub numele de FINMA, a declarat că propunerea trebuie să îndeplinească cerințele anti-spălare de bani și alte standarde stricte. Aceasta include obținerea unei „licențe de sistem de plată” care face ca asociația să fie responsabilă cu „returnările și riscurile asociate cu gestionarea rezervei”.

Planurile pentru dezvoltarea criptomonedei Libra au fost anunțate oficial la începutul acestui an și se așteptată ca aceasta să fie lansată la jumătatea anului 2020. Moneda digitală va fi stocată într-un portofel digital numit Calibra, o aplicație autonomă pe smartphone-ul unui utilizator sau găzduită în cadrul serviciilor deținute de Facebook, cum ar fi WhatsApp și Messenger.

A fost susținută de Visa și Mastercard, și de companii precum Uber, Spotify și eBay, ceea ce înseamnă că, în cele din urmă, utilizatorii vor putea utiliza moneda pentru a plăti aproape orice, de la cumpărăturile de zi cu zi la o călătorie Uber sau abonamentul lor Spotify.

Cele două mari probleme de până acum în ce privește această criptomoneda, susține Facebook, au fost scalabilitatea și volatilitatea. Bitcoin, de exemplu, a experimentat fluctuarea violentă a prețului său în ultimii ani, acesta fiind legat de cerere și ofertă.

Cu toate acestea, Libra trebuie să fie susținută de o rezervă de active – inclusiv conectarea acesteia la mai multe valute internaționale – de la mai multe bănci centrale pentru a menține stabilitatea prețului său. Dezvoltatorii au spus că lansarea prin intermediul aplicațiilor Facebook o va face imediat accesibilă la peste două miliarde de persoane la nivel global – numărul care utilizează o aplicație Facebook în fiecare lună.

Însă modul exact în care va funcționa noua criptomonedă nu este clar în prezent, chiar și pentru membrii consorțiului monedei virtuale, a raportat Wall Street Journal. Libra va trebui să depășească multiple obstacole în ce privește reglementarea cu care se confruntă instituirea unei noi criptomonede, precum și să atenueze îngrijorarea că aceasta ar putea fi folosită pentru spălarea banilor și finanțarea organizațiilor teroriste.

credit foto: altcoin.com.br