Update:  Un acord la care se ajunsese între câţiva lideri europeni pentru a-l numi pe socialistul Frans Timmermans ca preşedinte al Comisiei Europene a eşuat la summit-ul de urgenţă al UE de duminică după ce liderii est-europeni şi de centru dreapta au respins planul, informează Reuters potrivit Agerpres.

Socialistul olandez Timmermans părea iniţial favoritul pentru a-l înlocui pe Jean-Claude Juncker ca preşedinte al Comisiei după ce liderii Germaniei, Franţei şi Spaniei au căzut de acord să îl susţină.

Însă ei au întâmpinat o opoziţie neaşteptat de dură din partea Grupul de la Vișegrad format din Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia. Summit-ul a început cu trei ore întârziere după ce au avut loc mai multe întâlniri bilaterale pentru a se încerca găsirea unei soluţii.

Știrea inițială: Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, propune un acord la pachet Parlamentului European care prevede ca funcţia de preşedinte al Comisiei Europene să ajungă la un social-democrat, în timp ce Partidul Popular European ar urma să primească alte două funcţii de top, au declarat eurodeputaţi citaţi de dpa.

Deşi Donald Tusk nu a avansat nume, potrivit dpa, olandezul Frans Timmermans, în prezent prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, a fost candidatul cap de listă al Partidului Socialiştilor Europeni (PES) pentru alegerile din mai. Desemnarea sa s-ar confrunta însă cu o opoziţie puternică din partea unor state membre central-europene, informează agerpres.ro.

În conformitate cu acordul propus de Tusk, centru-dreapta ar urma să beneficieze de postul de Înalt Reprezentat al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate şi de funcţia de preşedinte al Parlamentului European. La rândul lor, liberalii ar urma să ocupe postul de preşedinte al Consiliului European, deţinut în prezent de Donald Tusk, un reprezentant al PPE, susţin eurodeputaţii citaţi.

După aparenta retragerea din competiție a germanului Manfred Weber, care s-ar fi lovit de opoziţia şefilor de stat şi de guvern la summitul din 20 iunie, liderii Partidului Popular European (PPE) au contestat, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, planul de numire în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene a lui Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialist European (PSE), afirmă surse politice.

Liderii Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta) contestă planul stabilit de lideri europeni la summitul G20 unde cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ar fi acceptat la summitul G20 desfăşurat în Japonia propunerea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de numire a lui Frans Timmermans preşedinte al Comisiei Europene, în detrimentul candidatului PPE, Manfred Weber, potrivit publicaţiei Welt am Sonntag. Cu toate acestea, în timpul negocierilor, cancelarul german s-a confruntat cu „rebeliunea” conservatorilor care au arătat în continuare susţinere totală pentru Weber, precum și opoziția PPE care a semnalat că vrea menţinerea lui Manfred Weber din postura de Spitzenkandidat („candidatul principal”).

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seară, la sosirea la reuniunea extraordinară a Consiliului European, unde se negociază inclusiv poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, că impresia sa de până acum este că va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert.

“Începem o nouă rundă de negocieri pentru, în primul rând, poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, dar şi celelalte poziţii vor fi cel puţin discutate. Impresia mea de până acum este că va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert”

A declarat Klaus Iohannis.

În această privința s-a exprimat și premierul Viorica Dăncilă, care consideră că o președinție a Comisiei Europene care să fie deținută de socialiștii europeni este un lucru care o bucură, având relații bune cu Frans Timmermans, chiar dacă asta nu înseamnă că au fost mereu de acord, iar România trebuie prin dialog să își spună punctul de vedere și să aibă proiecte bune.

“Se pare că președinția Comisiei Europene va fi deținută de socialiștii europeni și se pare că președintele Comisiei Europene va fi Frans Timmermans, lucru care mă bucură. Am relații bune cu Frans Timmermans, dar relațiile bune nu înseamnă că am fost mereu de acord. I-am spus că România vine să aibă dialog, să aibă proiecte bune, că trebuie să-și spună punctul de vedere. Noi trebuie să luptăm pentru punctul nostru de vedere. (…) În același timp, nu acceptăm să ni se dea teme. Vrem să fim tratați cu respect la nivel european”

A declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3.

Premierul a precizat că le-a transmis colegilor săi că va participa la fiecare reuniune a socialiștilor europeni.

Liderii UE speră să ajungă la un acord în timpul întâlnirii de la micul dejun, care va avea loc luni dimineață după îndelungi negocieri care au durat pe tot parcursul nopții de duminică.