După doar o săptămâna de libertate, fosta analista de informații a armatei americane, Chelsea Manning, este trimisă înapoi în închisoare, pentru ”ultraj la adresa justiţiei”, deoarece a refuzat să răspundă la întrebările din cadrul procesului aflat în derulare privind fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, relatează AFP, citat de Agerpres.

Această figură simbolică pentru persoanele transgender “a fost încarcerată” la finalul unei audieri în faţa unei instanţe din Alexandria, în apropiere de Washington, a declarat Andrew Stepanian, purtător de cuvânt al apărătorilor ei.

Manning a petrecut 62 de zile în închisoare de-a lungul ultimelor două luni și jumătate pentru refuzul inițial de a depune mărturie în faţa unui mare juriu format pentru a-l ancheta pe Julian Assange cu privire la sustragerea şi transmiterea către WikiLeaks, în 2010, a circa 750.000 de cablograme diplomatice şi informaţii militare, a căror publicare au pus SUA într-o situaţie jenantă.

Marele juriu este un instrument-cheie al sistemului de justiţie american, aceste grupuri de cetăţeni fiind înfiinţate în cele mai grave cazuri penale cu scopul de a le ancheta în condiţii de maximă confidenţialitate. Chelsea Manning a fost eliberată în urmă cu o săptămână din motive tehnice, marele juriu care urma să o audieze aflându-se la încheierea mandatului. Dar un nou colectiv de cetăţeni tocmai a fost format prin tragere la sorţi pentru a continua ancheta.

În cadrul noului juriu care se află sub jurisdicția Curții Federale Americane din Districtul de Est din Virginia, judecătorul federal Anthony Trenga a decis că Manning este din nou vinovata de ultraj la adresa justiţiei în privința refuzului de a depune mărturie și spune că mai mult timp în închisoare îi poate influența decizia. De asemenea este pasibilă de o amendă de 500 de dolari pe zi dacă refuză să coopereze după 30 de zile de detenţie şi de 1.000 de dolari pe zi după 60 de zile de închisoare,a adăugat acesta.

Manning este convinsă că deși va petrece mai mult timp în închisoare acest fapt nu îi va schimba decizia. Ea a declarat reporterilor aflați în fața instanței de judecată că ar prefera să “moară de foame” decât să își schimbe părerea și să coopereze.

“Guvernul nu poate construi o închisoare destul de rea, nu poate crea un sistem mai rău decât ideea că îmi voi schimba vreodată principiile.”

A adăugat Manning.

Chelsea Manning a furat peste 700.000 de documente, corespondenţe diplomatice, videoclipuri secretizate şi rapoarte ale armatei americane şi le-a predat unor reprezentanţi ai WikiLeaks în 2010. Scurgerile de informaţii au pus atunci în pericol viaţa mai multor agenţi și soldaţi americani, dezvăluind date din jurnalele de război din Afganistan și Irak. Ea a admis că a adunat documentele atunci când lucra ca analist militar de informaţii în Irak. Aceasta a fost declarată vinovată şi condamnată la 35 de ani de închisoare.

Acum doi ani, fostul președinte american Barack Obama a luat decizia de a-i comuta pedeapsa de la cei 35 de ani primiţi în justiţie la 7 ani deja executaţi, precizând în cadrul ultimei conferințe de presă susținută în calitate de președinte faptul că avertizorul de integritate a executat deja o parte dintr-o sentinţă extrem de grea, asta după ce a trecut printr-un proces şi a acceptat consecinţele faptelor sale, în vreme ce sentinţa magistraţilor a fost disproporţionată în raport cu pedepsele aplicate în cazurile similare ale unor avertizori de integritate din Statele Unite.

”Sunt foarte confortabil cu ideea că justiţia a fost servită în cazul Chelsea Manning”

A precizat la vremea respectivă Barack Obama în cadrul ultimei conferințe de presă de la Casă Albă, potrivit adevărul.ro.

credit foto: McNamee/Getty Images