Julian Assange a fost arestat la Ambasada Ecuadorului, unde s-a refugiat timp de șapte ani, în urma retragerii azilului de către Guvernul Ecuadorului, au anunțat joi reprezentanții Scotland Yard, citați de TheGuardian. Președintele Ecuadorului a explicat această decizie pe contul său de Twitter:

“Într-o decizie suverană, Ecuador a retras statutul de azil lui Julian Assange după încălcările sale repetate ale convențiilor internaționale și protocoalelor zilnice.

Julian Assange a fost arestat în cursul zilei de astăzi la Ambasada Ecuadorului din Londra, unde fondatorul WikiLeaks a primit refugiu în 2012, în timp ce a fost eliberat pe cauțiune în Marea Britanie în legătură cu acuzațiile de agresiune sexuală emise împotriva lui în Suedia. La acel moment, Assange a afirmat că, dacă ar fi fost extrădat în Suedia, ar fi putut fi arestat de către autoritățile din SUA și acuzat de publicarea de către WikiLeaks a sute de mii de documente diplomatice şi militare americane.

Într-o declarație de presă, conform TheGuardian, reprezentanții poliției din Londra au afirmat:

“MPS (n.r. Metropolitan Police Service) avea datoria de a executa mandatul, în numele instanței magistraților din Westminster, fiind invitat de către ambasador în ambasadă, în urma retragerii azilului de către Guvernul Ecuadorului”.

Secretarul de Stat al Ministerului de Interne al Marii Britanii, Sajid Javid, a afirmat pe contul său de Twitter următoarele:

“După aproape șapte ani de la intrarea în Ambasada Ecuadorului, pot confirma că Julian Assange este acum în custodia poliției și așa cum se cuvine este adus în fața justiției în Marea Britanie. Aș dori să mulțumesc Ecuadorului pentru cooperare și @metpoliceuk pentru profesionalismul său. Nimeni nu este mai presus de lege.” 

În momentul arestării Assange striga și gesticula în timp ce a fost scos din ambasadă în cătușe de către șapte bărbați și așezat într-o mașină a poliției metropolitane britanice, au arătat imagini video.

credit foto/video: washingtontimes.com, TheGuardian.com