Conform unui oficial american de grad înalt, SUA ar putea aproba licențe pentru ca majoritatea companiilor să relanseze noi vânzări către compania Huawei în doar două săptămâni, potrivit Reuters. Acest fapt vine ca urmare a intenției președintelui Donald Trump de a reduce restricțiile asupra companiei chineze. De altfel, compania Huawei, cel mai mare producător de echipamanete de telecomunicații din lume, a fost introdusă pe o listă a Departamentului de Comerț în luna mai a acestui an, care interzice companiilor din SUA să le furnizeze noi produse și servicii, cu excepția cazului în care obțin licențe, care probabil vor fi refuzate.

Totul a luat o altă întorsătură în urma întâlnirii de luna trecută dintre președintele chinez, Xi Jinping și președintele Donald Trump. În urma acestei întâlniri, Donald Trump a anunțat că firmele americane ar putea vinde produse către Huawei. De altfel în următoarele zile, secretarul departamentului de comerț, Wilbur Ross, a fost cel care a anunțat că vor fi eliberate licențe în cazul în care nu există nici o amenițare la adresa siguranței naționale.

Schimbarea de opinie a președintelui Trump, precum și implementarea rapidă de către Departamentul de Comerț sugerează că presiunea politică din China împreună cu lobby-ul făcut de industria cip-urilor ar putea reînvia vânzările de tehnologie din SUA către Huawei. Doi producători importanți de cip-uri au declarat pentru Reuters că vor aplica pentru mai multe licențe pentru a furniza produse către Huawei ca urmare a declarației oficialului american, însă cu toate acestea au dorit să rămână anonimi. Pe lângă aceștia, există și o companie din domeniul managementului relațiilor cu clienții, precum și o firmă care se ocupă cu modelarea și simularea radarelor pentru Huawei, care își doresc să depună cereri pentru licențe în zilele următoare, conform consultantului în domeniul comerțului din Washinghton, Craig Ridgley.

Din cele 70 de miliarde de dolari pe care Huawei le-a alocat pentru achiziționarea de componente în 2018, aproximativ 11 miliarde de dolari au fost alocate pentru firmele din SUA, printre care Qualcomm (QCOM.O), Intel (INTC.O) și Micron Technology (MU.O). Potrivit Reuters, Kevin Wolf, avocat din Washington, fost oficial al Departamentului de Comerț a declarat:

„Din moment ce nu există niciun dezavantaj, companiile depun cereri, în conformitate cu reglementările.”

Un purtător de cuvânt al companiei Huawei a declarat conform aceleași surse:

„Restricțiile din lista entităților ar trebui eliminate complet, mai degrabă decât să fie aplicate licențe temporare pentru furnizorii din SUA. Huawei a fost găsit vinovat de nereguli irelevante și nu reprezintă niciun risc de securitate cibernetică pentru nicio țară, astfel încât restricțiile sunt nemeritate”.

În prezent companiile din SUA pot vinde bunuri pentru a menține rețelele existente, dar și pentru a furniza actualizări de software pentru telefoanele existente Huawei, dar sunt încă interzise noile vânzări de bunuri și servicii care sunt produse de americani. De altfel nu toate vânzările din SUA către Huawei se bazează pe aprobarea guvernamentală privind licențele. Vânzările anumitor companii producătoare de cipuri din America nu ar avea nevoie de licențe deoarece produsele lor pot depăși domeniul de aplicare al controalelor exporturilor făcute de către SUA, având în vedere că multe dintre acestea sunt fabricate în străinătate cu doar câteva componente americane.

În ultimele săptămâni oficialii americani au încercat să clarifice noua politică, afirmând că vor permite vânzarea tehnologiilor non-sensibile ușor accesibile în străinătate dacă securitatea națională este protejată. Cu toate astea au reiterat faptul că Huawei rămâne pe lista entităților iar scutirea ar fi temporară. Totodată industria de semiconductori din SUA a militat pentru o politică mai permisivă, argumentând că obiectivele de securitate din Statele Unite ar trebui protejate într-un mod care să nu submineze capacitatea de a concura la nivel global și de a păstra conducerea tehnologică.

Încă nu este clar la ce tip de produse vor fi acordate licențe. Unii furnizori din Statele Unite au căutat să afle cât mai multe detalii în cadrul unei conferințe pe care Departamentul Comerțului a organizat-o la Washington săptămâna trecută. De altfel producătorii au fost înștiințați în cadrul conferinței că licențele ar putea fi acordate în două – patru săptămâni. Totodată un purtător de cuvânt al Departametului de Comerț a declarat, potrivit Reuters:

„Agenția evaluează în prezent toate licențele și stabilește ce este în interesul națiunii din punct de vedere al securității naționale”.

Nu trebuie uitat faptul că Stalele Unite au proceduri în curs împotriva Huawei pentru presupusul furt de proprietate intelectuală americană, dar și pentru încălcarea sacțiunilor din Iran. De altfel vor să mențină Huawei în afara infrastructurii de telecomunicații din generația următoare, 5G, având în vedere că sunt îngrijorați de faptul că această companie le-ar putea spiona clienții. Bineînțeles Huawei a negat toate aceste acuzații. Prin urmare, Eric Hirschhorn, fostul subsecretar al Departamentului de Comerț a spus că problema funcționarilor guvernamentali care revizuiesc în prezent licențele este că nu știu exact în ce direcție va merge administrația:

„Politica de acum două minute ar putea să nu fie politica de peste două minute”, a spus Hirschhorn potrivit Reuters.

credit foto: Reuters