Potrivit Wall Street Journal, Comisia Federală pentru Comerț din SUA (Federal Trade Commission – FTC) a anunțat că a votat să amendeze compania Facebook cu suma record de cinci miliarde de dolari. Această decizie a fost luată în urma unei investigații îndelungate în ce privește eșecul repetat al gigantului tehnologic de a proteja confidențialitatea utilizatorilor. De altfel această decizie a fost adoptată cu 3 voturi pentru și 2 împotrivă, astfel încât decizia FTC a adus intrigă între partide.

Și anume majoritatea republicană și-a exprimat sprijinul pentru amendă, iar comisarii democrați au exprimat obiecții. Ancheta Comisiei Federale a fost lansată pe 20 martie 2018, după ce în presă au apărut informații potrivit cărora firma britanică de consultanță în domeniul politic, Cambridge Analytica a obținut în mod impropriu informații personale despre 87 de milioane de utilizatori Facebook. Amenda de 5 miliarde de dolari este cea mai mare de până acum pentru o firma din domeniul tehnologiei. Cu toate acestea, valoarea acțiunilor companiei a crescut cu 1.8% în urma anunțului amenzii, având în vedere că investitorii luaseră în considerare o pedeapsă mult mai severă.

Mai mulți democrați au susținut că pedeapsa a fost mult prea ușoară. De altfel, potrivit Daily Mail, reprezentantul democrat David Cicilline, care este președintele unui grup anticoncurențial al Congresului a numit pedeapsa de 5 miliarde de dolari, potrivit Daily Mail: „un cadou de Crăciun primit cu cinci luni mai devreme”. Totodată a mai afirmat:

„Această amendă reprezintă o fracțiune din veniturile anuale ale Facebook. Nu îi va face să se gândească de două ori la responsabilitatea de a proteja datele utilizatorilor”

Veniturile gigantului Facebook pentru primul trimistru din 2019 au fost de 15,1 miliarde de dolari, în timp ce compania este estimată la valoarea de 585 miliarde de dolari. Următoarele etape ale sancțiunii vor fi gestionate de către divizia civilă a Departamentului de Justiție, deși pentru moment rămâne neclar cât va dura până la finalizare. Potrivit Wall Street Journal votul va fi revizuit de către Departamentul de Justiție, conform protocolului, dar este puțin probabil ca votul să fie inversat.

Pentru moment, detaliile acestei decizii rămân în mare parte necunoscute, cu excepția sumei care este considerată a fi în jurul a 5 miliarde de dolari. Odată finalizată, aceasta va deveni cea mai mare amendă percepută vreodată unei companii din domeniul tehnologiei, însă nu va face o prea mare pagubă în rezervele Facebook, care a înregistrat venituri de peste 56 miliarde de dolari numai anul trecut.

Cu toate astea, acordul poate include și alte restricții guvernamentale privind modul în care Facebook gestionează confidențialitatea utilizatorilor. Totodată investitorii nu au părut  foarte preocupați de această decizie, la sfârșitul zilei acțiunile Facebook înregistrând o creștere de 1,8%, ajungând la valoarea de 204,87 dolari. Așadar investigația FTC privind Facebook a început cu mai mult de un an în urmă, după ce datele a milioane de utilizatori ai rețelei de socializare au fost găsite în posesia Cambridge Analytica, firmă care a contribuit la campania prezidențială a lui Donald Trump din anul 2016.

De altfel Facebook a recunoscut că acordă companiilor mari de tehnologie precum Amazon și Yahoo un acces extins la datele personale ale utilizatorilor, reprezentând excepții de la politica obișnuită de confidențialitate a companiei. Ca răspuns, Facebook a promis în repetate rânduri că va îmbunătăți politicile de gestionare a datelor utilizatorilor, însă nu a reușit să îndeplinească așteptările FTC.

Facebook precum și alte companii importante din domeniul tehnologiei se află sub control sporit în Washington DC. Săptămâna trecută capitala a organizat un „summit social media” la Casa Albă, unde președintele Trump și-a exprimat nemulțumirea față de Silicon Valley inclusiv în ce privește aparenta defavorizare a conservatorilor. Facebook nu a fost invitat la acest eveniment, precum nici alte companii din domeniul tehnologiei.

credit foto: CNBC.com