În urma nominalizării europarlamentarului PSD Rovana Plumb pentru funcția de comisar european de către Ursula von der Leyen, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan face acuzații extrem de grave, dar mai puțin susținute, cu privire la această nominalizare pe care o consideră a fi un „troc politic inacceptabil” între PSD și FIDESZ în care sunt implicate şi instituții europene cu care s-au făcut „înțelegeri subterane”, fiind de părere că blocarea nominalizării Rovanei Plumb pentru această funcție nu s-a făcut de către Ursula von der Leyen doar pentru a nu face „de rușine România”. 

În baza acestor acuzații, Rareș Bogdan îi solicită premierului Viorica Dăncilă să îi retragă de urgență candidatura Rovanei Plumb de la portofoliul de comisar european, această candidatură fiind o sfidare.

“ÎNCETAȚI SĂ MAI SFIDAȚI CETĂȚENII ROMÂNIEI ȘI SĂ MAI FACEȚI ȚARA DE RUȘINE!

Această nominalizare reprezintă o sfidare la adresa instituțiilor UE și o palmă dată românilor onești. Bilanțul profesional al persoanei desemnate include, printre altele, locul codaș obținut de România în privința fondurilor europene (28%) exact în timp ce Rovana Plumb conducea… Ministerul Fondurilor Europene. Rovana Plumb nu îndeplinește criteriile de competență necesare unei poziții de înaltă demnitate, iar asupra integrității sale planează suspiciuni.

Președintele desemnat al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, este o persoană extrem de bine informată, dar pentru a nu umili România, nu a blocat procedura nominalizării comisarilor.

Atrag atenția că înțelegerile subterane pe care le face Guvernul Dăncilă pentru a obține susținerea Rovanei Plumb contravin intereselor cetățenilor României. Totodată, aceste jocuri de culise plasează puterea politică de la București în zona cenușie a respectării valorilor Uniunii Europene.

Exact în aceste ore se petrece un troc inacceptabil: eurodeputații socialiști români promit susținere la votarea candidatului Ungariei în schimbul sprijinirii Rovanei Plumb în comisii și în plen. Comisarul ungar pe care îl susține, astfel, PSD este nimeni altul decât Laszlo Trocsanyi, fost ministru al Justiției și artizan al unor legi care stau la baza declanșării unui conflict juridic de proporții între Comisia Europeană și Ungaria. Din legile lui Trocsanyi, care au adus Ungaria în situația activării art. 7 din Tratat, s-au inspirat socialiștii români, iar consecința poate fi devastatoare pentru sistemul juridic al țării noastre.

Îi solicit doamnei Viorica Dăncilă să înceteze a mai submina credibilitatea României și să nu mai facă tranzacții pe seama cetățenilor ei!

Interesul național nu se negociază! Bunăstarea și siguranța cetățenilor României nu pot fi subiect de troc politic. Plasarea Guvernului Dăncilă în trena FIDESZ reprezintă o trădare a intereselor românilor, situație care nu poate fi acceptată”,

a scris Rareş Bogdan pe Facebook.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, susține acest demers si îi solicită şi el premierului Viorica Dancilă să retragă nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european, astfel încât “să nu facă România de ruşine în Parlamentul European”.

“Premierul Vasilica Viorica Dăncilă se află în ceasul al 12-lea! Încă mai poate retrage propunerea de comisar european în persoana Rovanei Plumb, astfel încât să nu facă România de ruşine în Parlamentul European. Somez actualul prim-ministru să facă o altă propunere pentru această poziţie, care să respecte criteriile de integritate şi profesionalism agreate la nivel european, în condiţiile în care actuala nominalizare are toate şansele să fie respinsă în Parlamentul European”

se arată într-un comunicat al PNL transmis luni AGERPRES.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, consideră candidatura Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european ca a fi a unui „comisar slab”, iar desemnarea acesteia ar fi o „rușine” pentru România.

„Prim-ministrul Viorica Dancila și viceprim-ministrul Mihai Fifor declară că numirea Rovanei Plumb în funcția de comisar european este “un câștig,” “o reușită,” “o onoare” pentru România.
Adevărul este următorul: desemnarea unui comisar european din partea României nu este onoare în sine, ci este obligație conform tratatelor europene.
Onoare ar fi desemnarea unui comisar european din partea României care să fie integru, care să fie competent, care să obțină un portofoliu important și care să facă cinste României în următorii cinci ani în toate colțurile Europei.
Desemnarea unui comisar bun este o onoare desemnarea unui comisar slab ar fi o rușine; o rușine acum și o rușine cu care rămânem în următorii cinci ani de zile.”

scrie Mureșan pe Facebook.

Foto: PNL