În urma sancțiunilor aplicate de SUA asupra companiilor chineze din domeniul tehnologiei, compania americană Google a suspendat licența de Android companiei Huawei, aducând o lovitură uriașă producătorului de telefoane aflat deja sub asediu, potrivit Reuters.

Fiind contactați pentru a comenta această situație, un purtător de cuvânt al companiei Google a spus doar că “respectă hotărârea și revizuiesc implicațiile”. Hotărârea, în acest caz, pare a fi decizia recentă a Departamentului de Comerț din SUA de a plasa Huawei pe “Lista Entităților”, care potrivit sursei citate reprezintă o listă a companiilor care nu pot cumpăra tehnologie de la companiile americane fără aprobarea guvernului.

Potrivit declarațiilor acordate reporterilor Reuters, un purtător de cuvânt al Google a confirmat că

“Google Play și serviciul de securitate Google Play Protect vor continua să funcționeze pe dispozitivele Huawei existente “

Deci, în timp ce telefoanele Huawei existente în întreaga lume nu vor fi imediat afectate de această decizie, viitorul în ce privește actualizările pentru aceste telefoane, precum și orice alte telefoane pe care compania Huawei le va produce, rămâne incert.

Huawei este limitată acum la utilizarea Proiectului Open Source Android (AOSP), prin care se restricționează accesul dispozitivelor companiei la cele mai importante aplicații și servicii Google pe care utilizatorii din afara Chinei se așteaptă să le găsească pe dispozitivele Android ale companiei. Acest lucru înseamnă că Huawei va putea să furnizeze actualizările de securitate pentru Android numai după ce vor fi puse la dispoziție în AOSP, presupunând că Huawei utilizează propriul sistem de actualizare. Printre aplicațiile care nu vor mai putea fi accesate de utilizatorii Huawei se numără YouTube și Google Hărți.

„Huawei va putea folosi doar versiunea publică de Android și nu va putea primi acces la aplicațiile patentate și la serviciile Google”

A declarat o sursă din cadrul companiei, citată de Reuters.

Până în prezent compania Huawei nu a făcut nicio declarație cu privire la această decizie.

În ultima vreme compania Huawei s-a aflat sub o presiune crescândă din partea președintelui Trump și a guvernului american din cauza îngrijorărilor că echipamentele companiei ar putea fi folosite de guvernul chinez pentru a spiona rețelele americane. Aceste temeri au fost elaborate de mult timp. Astfel în 2018, agențiile americane de informații au avertizat împotriva utilizării dispozitivelor Huawei și ZTE, iar politicienii americani au descris compania Huawei drept “efectiv un braț al guvernului chinez”.

Compania a respins toate acuzaţiile în acest sens afirmând că activitățile și produsele acesteia nu reprezintă nicio amenințare și că Huawei este independentă de guvernul chinez, păstrându-și optimismul cu privire la viitorul afacerilor sale. Dar această ultimă mutare din partea Google reprezintă un risc major pentru viitorul afacerii de baza cu telefoane mobile a companiei Huawei. Compania deja își pregătește propriile sisteme de operare în cazul în care îi va fi interzis să utilizeze Android și Windows, dar ținând seama de temerile SUA cu privire la interferențe străine, un sistem de operare propriu este probabil să se confrunte cu o examinare mult mai riguroasă decât software-ul Google.

credit foto: TNW