Nu a fost tocmai vestea pe care Apple ar fi dorit să fie făcută publică, mai ales că, în același timp, CEO-ul Tim Cook și alți directori ai companiei aveau diverse prezentări ale serviciilor și produselor Apple în cadrul Conferinței anuale a dezvoltatorilor (WWDC 2019). De altfel Reuters a furnizat un raport cu privire la faptul că reprezentanții Diviziei Antitrust a Departamentului de Justiție din SUA s-au întâlnit cu cei de la Comisia Federală pentru Comerț, pentru a li se oferi „jurisdicția pentru a întreprinde potențiale cercetări antitrust companiilor Apple și Google”, informează usatoday.com.

Prin urmare actualizările software și lansările de produse noi oferite de Apple în cadrul conferinței au fost umbrite în anumite cercuri de aceste informații furnizate de Reuters. În acest sens prețul acțiunilor companiei Apple a scăzut cu aproximativ 1,7% din valoarea acestora luni după-amiază chiar înainte de a se termina conferința anuală a Apple, WWDC. Cu toate acestea însă nici compania Apple și nici Departamentul de Justiție din SUA nu au dat declarații. Deși Reuters nu a oferit mai multe detalii cu privire la potențialele probleme guvernamentale, nu se cunoaște cu exactitate dacă în acest caz există vreo legătură cu compania Alphabet, deținută de Google.

Apple a avut dispute în ultima vreme cu rivali ca și Spotify care în luna martie afirmau faptul că politicile companiei Apple nu sunt corecte și pot afecta consumatorii. În acest sens Spotify a depus o plângere către Comisia Europeană, aceasta fiind organismul de reglementare, responsabil cu menţinerea unei concurenţe corecte şi nediscriminatorii în Uniunea Europeană.

“În ultimii ani, Apple a introdus reguli în App Store care, în mod voit, limitează alegerea utilizatorului şi diminuează inovaţia în detrimentul experienţei utilizatorului – acţionând, în esenţă, ca jucător şi arbitru pentru a dezavantaja, în mod deliberat, alţi dezvoltatori de aplicaţii”

Transmitea la acea vreme Daniel Ek, CEO al companiei suedeze Spotify, citat de The Hollywood Reporter, conform bursa.ro.

“După ce am încercat fără succes să rezolvăm problema direct cu Apple, cerem acum Comisiei Europene să ia măsuri pentru asigurarea unei concurenţe corecte”.

Daniel Ek susținea că Spotify nu încearcă să obţină “un tratament special”, ci să primească “acelaşi tratament ca numeroase alte aplicaţii din App Store, precum Uber şi Deliveroo”, potrivit sursei citate.

Curtea Supremă a decis luna trecută că utilizatorii pot da în judecată compania Apple de monopolizarea pieței aplicațiilor software pentru iPhone pentru care clienții erau forțați să plătească mai mult, respingând încercarea companiei de a scăpa de acuzațiile potrivit cărora practicile sale încalcă legea federală antitrust.

De asemenea, Apple a contestat acuzațiile lansate de Spotify, însă Uniunea Europeană continuă cercetările. Totodată Apple și Google nu sunt singurele companii din Silicon Valley care vor fi investigate. Conform celor de la Wall Street Journal, următoarea companie pe listă care urmează a fi investigată este Facebook. Cu toate acestea nu există informații cu privire la planurile de a lansa această investigație în viitorul apropiat. Tot pe surse s-a aflat faptul că FTC (Comisia Federală pentru Comerț) a primit autorizația de a investiga și compania Amazon.

credit foto: Medium