Noile serii de filme marca HBO dramatizează accidentul nuclear care a avut loc în Ucraina în anul 1986, dar și cealaltă catastrofă nucleară care a avut loc după dezastrul de la Cernobîl, în Japonia. Ceea ce nu poate fi trecut cu vederea este faptul că ambele accidente au produs radiații, iar impactul acestora a fost de lungă durată.

Cu toate că ambele accidente au fost grave, la cel din Cernobîl a explodat un singur reactor, iar la Fukushima au explodat 3 reactoare. Dar accidentul de la Cernobîl a fost mult mai periculos, deoarece daunele aduse miezului reactorului s-au dezlănțuit foarte rapid și în același timp violent, după cum a declarat omul de știință și directorul interimar al Uniunii pentru Proiectul de Securitate Nucleară al Uniunii Oamenilor de Știință, Edwin Lyman, conform Live Science:

„Ca rezultat, mai multe produse de fisiune au fost eliberate din nucleul de la Cernobîl. La Fukushima, nucleele s-au supraîncălzit și s-au topit, dar nu au cunoscut dispersie violentă, astfel încât a fost eliberată o cantitate mult mai mică de plutoniu”.

De altfel în ambele accidente Iodul radioactiv 131 a reprezentat cea mai mare amenințare, dar cu un timp de înjumătățire de opt zile a însemnat că jumătate din materialul radioactiv a fost descompus în acea perioadă, efectele sale fiind disipate în scurt timp. În ambele cazuri, pericolele pe termen lung au apărut în principal datorita Stronțiu-90 și Cesiu-137, izotopi radioactivi cu timpi de înjumătățire de 30 de ani. Conform interviului acordat pentru Live Science, Lyman afirmă faptul că la Cernobîl a fost eliberat mult mai mult Cesiu-137 decât la Fukushima:

„Aproximativ 25 Petabecquerel (PBq) de Cesiu – 137 au fost eliberați în mediul înconjurător din cele trei reactoare Fukushima, comparativ cu o estimare de 85 PBq pentru Cernobîl. În plus infernul din Cernobîl a creat un vârtej de radioactivitate care s-a dispersat mai mult decât radioactivitatea eliberată de Fukushima”.

Prin urmare la Cernobîl au murit mai întâi doi angajați ai centralei care au fost uciși de explozia inițială, ca mai apoi să moară 29 de lucrători din cauza radiațiilor în următoarele trei luni de la explozie. De altfel se spune că majoritatea persoanelor s-au expus cu bună știință la aceste radiații mortale pentru a putea împiedica scurgerile ulterioare. Pe de altă parte Oficialii Guvernamentali au relocat aproximativ 200.000 de persoane din regiune, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Totodată riscul de cancer la copii a cunoscut un grad ridicat în Ucraina cu peste 90%, potrivit Time.  De asemenea s-a emis un raport de agențiile Națiunilor Unite în 2005 prin care s-a arătat că aproximativ 4.000 de persoane ar putea să moară în cele din urmă din cauza acelei expuneri la radiațiile de la Cernobîl. Iar în cazul Fukushima nu au existat decese sau cazuri de boală din cauza radiațiilor direct asociate cu accidentul.

World Nuclear Association a raportat faptul că reacția agresivă a Japoniei de a reloca 100.000 de persoane din casele lor au provocat în mod indirect circa 1.000 de decese, dintre care majoritatea persoanelor aveau vârsta de 66 de ani sau poate chiar mai mult. Totodată autoritățile japoneze au continuat eforturile de curățare, chiar dacă reactoarele deteriorate au fost închise permanent. De asemenea cea mai cunoscută mutație genetică în cazul Fukushima este cea de la anumite specii de fluturi.

Cu toate astea în cazul Cernobîl zona de excludere a cuprins 30 de Km în jurul ruinelor centralei, iar orașele de graniță au rămas abandonate până în prezent. Numai că în prezent tot mai mulți vizitatori își doresc să ajungă aici. Și din acest motiv s-au luat măsuri de siguranță pentru ca vizitatorii să nu fie expuși la radiații prea mult timp. Cu toate astea ambele accidente au arătat întregii lumi cât de periculoase pot fi aceste dezastre și ce înseamnă mai exact riscul de a utiliza energie nucleară. De altfel, Lyman declară pentru Live Science:

„Nimeni nu trebuie să subestimeze provocările necesare pentru a asigura că energia nucleară este suficient de sigură pentru ca ea să joace un rol major în viitorul energetic al lumii. Cheia pentru autoritățile de reglementare și operatori este întotdeauna să se pregătească pentru viitorul neașteptat”.