Conform rezultatelor parţiale după numărarea a 40% din buletinele de vot, formațiunea liberal-conservatoare, Noua Democraţie, are 39,7% din voturi, iar partidul progresiștilor, Syriza, doar 31,4%. Alte partide care ar mai putea trece pragul de 3% sunt formaţiunea de centru-stânga Mişcarea Schimbării (KINAL) şi comuniştii din partidul KKE. Mai multe partide mai mici ar putea ajunge sub pragul electoral, inclusiv formaţiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii.

În urma acestor rezultate, falimentul progresismului anti-creștin promovat de Syriza este unul de răsunet într-o Europă cutremurată de mișcări suveraniste de aceeași orientare și falimentul partidelor progresiste din valul new-age al ultimilor ani, din care face parte și Syriza. Alexis Tsipras i-a telefonat duminică opozantului său conservator, Kyriakos Mitsotakispentru a-l felicita în urma victoriei  la alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică, relatează agenţiile de presă. Felicitări a primit și din partea președintelui în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care consideră că acesta victorie este una meritată de poporul grec care a suferit mult în cursul ultimului deceniu de politici progresiste.

“Aș vrea să vă felicit pentru pentru victoria clară la alegerile legislative. Cunoaşteţi ataşamentul meu personal faţă de Grecia şi poporul său care au suferit atât de mult în cursul ultimului deceniu. Demnitatea, rezistența și angajamentul european al grecilor impune respect”

Afirmă Juncker într-un mesaj pe Twitter, conform Mediafax.

Kyriakos Mitsotakis este descendentul unei familii celebre de politicieni greci. Tatăl său, Konstantinos Mitsotakis, a fost prim-ministru între anii 1990 şi 1993, iar sora sa, Dora Bakoyannis, a fost ministru de externe şi primar al Atenei. Noul primar al capitalei elene, Costas Bakoyannis, ales luna trecută, este nepotul său.

Partidul de orientare liberal-conservatore, “Noua Democrație”, a fost cel care a realizat tranziția de la REGIMUL GENERALILOR la democrație. A făcut privatizări masive, a luptat pentru integrarea europeană și NATO, a redat grecilor demnitatea. S-a folosit de puternicul curent promonarhist, dar la Referendum nu a mai sprijinit întoarcerea fostului Rege Constantin, verișor cu Regele Mihai, conform newstandard.news.

Pierderea alegerilor de către progresistul Tsipras era una previzibilă mai ales după ce a fost acuzat în nenumărate rânduri de faptul că şi-a ”trădat” electoratul prin acceptarea măsurilor de austeritate impuse de instituţiile europene şi de creditorii internaţionali, deşi când a ajuns la putere în 2015 el a promis că va pune capăt austerităţii și va redresa economia elena prin măsuri progresiste ce erau atunci privite de către greci ca de viitor în față conservatorismului tradițional, la care au ales însă duminică să se întoarcă, după un deceniu zbuciumat din punct de vedere social și economic.

Foto: reuters