Se pare că problemele nu se termină pentru gigantul Apple, mai ales că de curând Curtea Supremă de Justiție din Statele Unite a decis că utilizatorii pot da în judecată compania Apple de monopolizarea pieței aplicațiilor software pentru iPhone pentru care clienții erau forțați să plătească mai mult, respingând încercarea companiei de a scăpa de acuzațiile potrivit cărora practicile sale încalcă legea federală antitrust, informează publicația dailymail.co.uk. Ba mai mult decât atât această situație vine în contextul în care, compania Apple se confruntă în prezent cu mari pierderi financiare, având în vedere că vânzările produselor au înregistrat o scădere semnificativă în ultima vreme.

Reclamanții afirmă faptul că Apple percepe un comision de 30% dezvoltatorilor de software care îşi vând produsele prin App Store, interzice dezvoltatorilor să îşi vândă aplicaţiile în altă parte şi de asemenea joacă un rol important în stabilirea preţurilor.

Acțiunile Apple au scăzut cu mai mult de 5 procente după ce judecătorii, într-o hotărâre de 5-4, au admis decizia unei instanțe inferioare că poate fi demarată o acţiune colectivă în justiţie împotriva Apple.

Judecătorul conservator Brett Kavanaugh, unul din cei nouă membri ai Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite ale Americii, numit de președintele Donald Trump, s-a alăturat celor patru judecători liberali ai curții pentru a se pronunța împotriva Apple și a scris decizia.

Prin această hotărâre, cazul va fi trimis înapoi la un tribunal inferior, unde proprietarii de iPhone și Apple vor continua ceea ce va fi probabil o lupta legală de lungă durată. Dacă o instanță va decide că App Store reprezintă o utilizare incorectă a puterii de monopol, Apple ar putea să plătească sute de milioane de dolari consumatorilor.

Reclamanţii, în frunte cu specialistul în politici de comunicare Robert Pepper, au depus o plângere în 2011 în care susţin că politicile monopoliste ale Apple duc la preţuri mai mari comparativ cu situaţia în care aplicaţiile ar fi disponibile din alte surse.

“Încă de când Congresul a adoptat Legea Sherman în 1890, protejarea consumatorilor de preţurile monopoliste a fost principala preocupare. De aceea avem legislaţie anti-trust”

a afirmat Brett Kavanaugh.

Compania, susținută de administrația Trump, a susținut că acționează doar ca agent pentru dezvoltatorii de aplicații, care își stabilesc propriile prețuri și plătesc comisionul Apple.

Însă problema este mai complexă, astfel utilizatorii App Store sunt considerați clienți direcți și pot da în judecată compania pentru sumele încasate în urma achizițiilor de aplicații de către cumpărători. Pe de altă parte compania Apple susține că toți clienții App Store sunt clienți indirecți, iar conform legii din Statele Unite, acești clienți indirecți nu pot da în judecată compania furnizoare. De altfel, Apple mai sunține că pentru ei clienții direcți sunt reprezentați de către dezvoltatorii de aplicații.

Apple a argumentat că o hotărâre a Curții Supreme care să permită continuarea cazului ar putea reprezenta o amenințare la adresa comerțului electronic, un segment care se extinde rapid în economia SUA în valoare de sute de miliarde de dolari în vânzări anuale. De asemenea Apple, care a fost susținută și de grupul de afaceri al Camerei de Comerț din S.U.A., a căutat să respingă cazul, argumentând că reclamanții nu aveau statutul juridic necesar pentru a lansa procesul.

Cum încă nu există nici o hotărâre clară care să denote faptul că Apple a pus monopol „ilegal” în Apple Store, cu  siguranță acest conflict este abia la început și vor mai fi multe de spus și după viitoarele termene de judecată.

credit foto: TechCrunch