Camera Reprezentanţilor de la Washington a aprobat joi seară proiectul bipartizan de lege privind bugetul federal, cu 300 de voturi pentru şi 128 împotriva, la câteva ore după ce proiectul a trecut de Senatul american, astfel evitându-se declanşarea unui nou blocaj guvernamental, anunță agenția de știri Mediafax.

După aprobarea de către Congresul de la Washington, urmează ca proiectului de buget federal să fie trimis spre promulgare preşedintelui SUA, Donald Trump.

Conform AFP, Casa Albă a anunțat deja că președintele Trump va promulga proiectul de lege, dar va emite, de asemenea, o declarație de urgență pentru a-și finanța controversatul zid de la granița cu Mexic.

Secretarul de presă Sarah Sanders anunță că:

El va lua și alte măsuri executive – inclusiv o urgență națională – pentru a ne asigura că vom opri criza de securitate națională și umanitară la frontieră.

Astfel efectuarea acestei declarații din partea Casei Albe l-ar elibera pe Trump să caute să redirecționeze fonduri federale din alte părți pentru a finanța construcția zidului. De asemenea, afirmația președintelui Trump că va semna proiectul de lege privind cheltuielile, cu mai puțin de 48 de ore înainte de atingerea termenului limită, care era vineri la miezul nopții, ridică o oarecare presiune la Washington, asta după ce și-a exprimat deschis îngrijorarea cu privire la înțelegerea obținută la începutul săptămânii dintre republicani și democrați.

În ce privește declararea urgenței naționale în ce privește finanțarea zidului de la granița cu Mexic, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, împreună cu șeful Minorității din Senat, Chuck Schumer au afirmat că:

“Declarația unei urgențe naționale ar fi un act in afara legii, un abuz brutal al puterii președinției și o încercare disperată de a distrage atenția de la faptul că președintele Trump și-a încălcat promisiunea de bază, aceea ca Mexic va plati pentru zidul lui.”

Cu toate acestea parlamentarii sunt în continuare pregătiți să înainteze proiectul de lege privind bugetul federal, pentru a preveni blocajul guvernamental.

La câteva minute de la anunțul făcut de Casă Albă cu privire la intențiile președintelui legate de proiectul de lege, Senatul a votat cu o majoritate covârșitoare proiectul bipartizan de lege privind bugetul federal, fiind trimis mai departe la Camera Reprezentanților unde a fost de asemenea aprobat joi seară.

Acordul de principiu la care au ajuns negociatorii din partea democraților și republicanilor din Congresul SUA, cu privire la finanțarea administrației federale până în luna septembrie, prevede alocarea a 1,375 de miliarde de dolari pentru construirea unor segmente de gard de-a lungul frontierei Statelor Unite cu Mexicul, suma cu mult mai mică decât cea solicitată de preşedintele Trump, care cere 5,7 miliarde pentru construirea unui zid de-a lungul a peste 320 de kilometri de frontieră.

Amintim că, din cauza faptului că Trump și liderii Congresului nu au reușit până în prezent să ajungă la un acord prin care să fie finanțat zidul de la granița cu Mexicul, activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite au fost blocate câteva săptămâni din raţiuni bugetare, fiind cel mai lung blocaj din istoria Statelor Unite.

Președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a declarat că “ce se întâmplă la graniță (n.r. granița cu Mexic) nu reprezintă o urgență”.

Declarația lui Trump este de așteptat să fie atacată în instanță, iar Pelosi a recunoscut că “aceasta este o opțiune”. De asemenea republicanii au avertizat că o declarație de urgență în acest caz ar constitui un precedent potențial problematic.

Veteranul senator republican, Chuck Grassley, a afirmat într-o conferință de presă următoarele:

“Îmi exprim îngrijorarea cu privire la precedentul care ar putea fi creat prin utilizarea unei acțiuni de urgență pentru a recupera fondurile.”

Astfel ramane de vazut daca se va ajunge la un acord final in ce priveste finantarea administratiei federale pana la atingerea termenului limita de vineri noapte, pentru a preveni un blocaj guvernamental total fara precedent in SUA.