Comisia Europeană declară criză imigranților terminată, accentuandu-și atacul împotriva “știrilor false” și “dezinformării” cu privire la această problemă, informează publicația The Guardian, citată de Mediafax.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat că:

Europa nu se mai confruntă cu criza imigranților pe care am trăit-o în 2015, totuși rămân probleme structurale.”

Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a informat că în 2018 au existat 116.647 de persoane care au traversat Marea Mediterană, reprezentând o reducere cu 89% față de numărul de imigranți din 2015, din timpul apogeului crizei.

Ultimul raport al Comisiei prezentat miercuri, privind progresele înregistrate, a sugerat o abordare mai strictă a relațiilor publice, deoarece Bruxelles-ul a criticat dur “miturile” și “neadevărurile” cu privire la problema migraţiei în Europa. Aceste critici au venit în urma disputei între Bruxelles şi premierul ungar Viktor Orban, care este acuzat că a tranformat migraţia într-o problemă electorală.

Guvernul Viktor Orbán a lansat luna trecută o campanie electorală bazată pe afirmații înșelătoare despre migrație, în care au fost folosite afişe electorale în care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, era prezentat alături de filantropul maghiaro-american George Soros.

Folosind un limbaj neobișnuit de combativ, Comisia a emis un document în care sunt demontate 15 “mituri” despre migrație. În topul listei este faptul că Europa “nu mai este în situație de criză” în ceea ce privește migrația, în timp ce, de asemenea, a demontat stereotipurile demagogice în ce privește migranții ca fiind purtători de boli sau că aceștia împovărează economiile statelor unde sunt primiți.

Cu toate acestea, Bruxelles a recunoscut că “problemele-cheie din Grecia” rămân nerezolvate, cu 4.000 de persoane în tabăra supraaglomerată de pe insula Samos.

Comisia a mai informat că, în prezent, Spania reprezintă punctul principal al imigranţilor care încearcă să ajungă în statele UE, motiv pentru care Executivul colaborează cu Marocul pentru realizarea unui program de control al frontierelor.

Grupuri de campanie au acuzat Uniunea Europeană că ignoră problemele imigranţilor aflaţi în centrele de detenţie, unde sunt ameninţaţi cu acte de violenţă.

credit foto: dritare.net