După ce Camera Deputaţilor a votat și adoptat, miercuri, din poziție de for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală, Comisia Europeană anunţă că va analiza decizia luată miercuri în Parlamentul României cu privire la codurile penale, după care va stabili ce paşi trebuie urmaţi, afirmând, prin purtătorul de cuvânt Christian Wigand, că România trebuie să relanseze procesul de reforme, altfel CE să acţioneze rapid.

„Suntem la curent cu votul asupra versiunii revizuite a Codurilor penale desfăşurat astăzi în Parlamentul României. Vom analiza cu atenţie măsurile adoptate înainte de a lua o decizie asupra viitorilor paşi. Înţelegem că măsurile nu au fost încă promulgate şi nu au intrat în vigoare. Vreau să vă amintesc că reprezentanţii Comisiei Europene au fost foarte clari în poziţia referitoare la situaţia statului de drept în România. România trebuie să relanseze urgent procesul de reforme. Dacă preocupările nu sunt abordate, Comisia Europeană va trebui să acţioneze rapid şi să utilizeze toate mijloacele de care dispune”,

a declarat, conform Mediafax, Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Procedura parlamentară de miercuri, a fost reluată după ce ministrului demisionar al Justiției, Tudorel Toader, i s-a reproşat în repetate rânduri că nu iniţiază OUG pentru aceste modificări.

Foto:Digi24