Proiectul companiei Google „Wing” este primul serviciu de livrare cu drone din lume, care a primit marți, 9 aprilie aprobările necesare în Australia, la nord de Canberra, zona în care acest serviciu a fost testat mai bine de un an și jumătate, conform The Guardian și citat de Mediafax. În cadrul primului serviciu de livrare cu drone, „roboții curieri” trebuie să urmeze câteva reguli.

Proiectul „Wing” a fost aprobat de către Autoritatea aeronautică din Australia (Civil Aviation Safety Authority), proiect iniţiat de Alphabet, compania în care a fost restructurat Google în 2015. Prin intermediul acestui serviciu se pot livra alimente, băuturi și medicamente. Deși acest proiect de livrare cu drone a fost în probe în ultimele 18 luni, autoritățile din Australia au anunțat, în cele din urmă aprobarea acestui serviciu.

Autorităţile australiene au anunţat că sistemul de control al traficului, întreţinere şi pregătire a operatorilor de drone, ca şi planurile de acţiune au fost examinate şi că toate problemele legate de riscuri sunt acoperite De aceea acest serviciu nu va pune în pericol  nici oamenii de la sol, dar nici dronele. Bineînțeles aprobarea a fost dată numai cu reguli stricte, în privința orelor de funcționare pe timpul zilei.

S-au impus restricții cu privire la distanța minimă pe care trebuie să o aibă dronele față de oamenii de la sol și de asemenea, dronele nu au voie să treacă pe deasupra principalelor artere de circulaţie. În timpul testelor efectuate au fost făcute plângeri, deoarece sunetul acestor aparate de zbor se putea auzi din casă. Pentru început, acest serviciu va avea o primă serie de 100 de adrese care au fost alese înainte ca acesta să se extindă în toată zona.

Potrivit declarațiilor făcute de către compania Google, livrarea cu ajutorul dronelor vor reduce atât costurile, cât și emisiile de carbon. De asemenea, profitul companiei ar putea fi de 30 – 40 de milioane de dolari. Astfel aparatele vor fi capabile să livreze mai mult de un sfert din comenzile de mâncare şi până la 6% din cumpărăturile făcute în zona capitalei australiene până în 2030.