În timp ce majoritatea agențiilor de securitate se concentrează pe atenuarea impactului dark web, CIA va încerca să folosească rețeaua anonimă într-o nouă încercare de a obține informații confidențiale. Potrivit unui comunicat de presă, citat de dailymail.co.uk, noul site al CIA va exista pe rețeaua Tor – un software open source care ajută la anonimizarea comunicațiilor utilizatorilor prin transmiterea informațiilor lor prin mii de puncte de retransmisie.

“Misiunea noastră globală cere ca persoanele să ne poată accesa în siguranță de oriunde. Crearea unui site .onion este doar una din multiplele metode prin care ajungem acolo unde sunt oamenii.”

A declarat Brittany Bramell, Directorul Afacerilor Publice al CIA, conform sursei citate.

Trebuie să menționăm faptul că .onion este un sufix TLD special, care desemnează un serviciu anonim ascuns, accesibil prin intermediul rețelei Tor. Aceste adrese nu sunt nume DNS adevărate, iar TLD-ul .onion nu este în rădăcina DNS a Internetului, dar cu proxy-urile corespunzătoare instalate, programele de acces la Internet, cum ar fi browserele web, pot accesa site-uri cu adrese .onion trimițând cererea prin intermediul rețelei de servere Tor. Scopul utilizării unui astfel de sistem este de a face atât furnizorul de informații cât și persoana ce accesează informațiile mult mai dificil de urmărit, fie una de către cealaltă, fie de un host de rețea intermediar, fie de cineva din exterior.

Noul site al CIA vine în contextul în care luna trecută agenția și-a realizat o pagină pe Instagram. Agenția afirmă că oferă și alte opțiuni prin intermediul site-ului său anonim, care includ “solicitarea unui loc de muncă” sau posibilitatea consultării “The World Factbook” – o enciclopedie online care conține informații despre guverne, economii și oameni din întreaga lume.

Tor este cel mai bine cunoscut pentru activitățile ilicite pe care le-a permis prin intermediul dark web, dar utilizarea acestuia în direcția activităților agențiilor de securitate guvernamentale și a spionajului este la fel de comună. Crearea lui Tor nu numai că a fost finanțată de guvernul S.U.A. și creată de persoane care au lucrat, printre altele, cu NSA, dar a și fost folosit de către serviciile de informații din S.U.A. pentru a-și masca identitatea în misiunile sub acoperire. Totodată proiectul Tor a fost făcut public în 2004, iar doi ani mai târziu a apărut serviciul online care rulează și în prezent și care are mai mult de 2 milioane de utilizatori în fiecare zi pe rețeaua sa.

Inițial Tor a fost realizat în anul 1990 în Laboratoarele de Cercetare ale Marinei Americane pentru a putea proteja comunicațiile online ale diferitelor organizații guvernamentale ale Statelor Unite. Prin urmare acesta a fost dezvoltat în continuare prin programul DARPA în anul 1997. În cazul Tor Browser Bundle (TBB) acesta este produsul pilot al proiectului Tor, care asigură anonimitatea pe internet.

Într-un interviu cu avertizorul de integritate al NSA, Edward Snowden, acesta menționează faptul că utilizarea unor instrumente precum social media și alte forme de publicitate pot reprezenta un efort de a recupera imaginea agenției.

“Ei au conturi de Twitter. Conturi de Instagram (cu) cățeluși și tot felul de lucruri de genul acesta, pentru că doresc să fie prietenoși. Vor să fie alături de dumneavoastră”

A spus Snowden referindu-se la fostul său angajator, potrivit dailymail.

credit foto: GBHackers