După cum informează prestigiosul cotidian economic The Finacial Times, compania americană Google a fost amendată de Autoritatea de protecție a datelor din Franța cu suma de 50 milioane de euro pentru încălcarea noului regulament european pentru protecția datelor (GDPR).

Amenda a fost consecința unei investigații care a arătat că Google nu a oferit utilizatorilor serviciilor sale suficiente informații asupra consimțământului de utilizare a datelor acestora, precum și asupra modalității de retragere a consimțământului. Google este acum obligată, pe lângă plata amenzii, să ia măsuri urgente de îndreptare a situației.

Conform GDPR, companiile din domeniul IT care prelucrează date ale utilizatorilor trebuie să aibă acordul explicit al acestora, fapt ce face ca acest consimțământ să fie în centrul unei proceduri opționale pentru utilizator, care are dreptul să retragă oricând consimțământul său.

Deși amenda pare mare, autoritățile de supraveghere din Europa pot impune sancțiuni drastice, mergând până la 4% din cifra de afaceri a persoanelor juridice contraveniente.

Amenda dată însă de autoritatea franceză, deși nu este prima din Europa, este prima care depășește 1 milion de euro.

credit foto: Internet of Business