Candidata franceză la Comisia Europeană, Sylvie Goulard, a exclus marţi o demisie automată din executivul european dacă va fi pusă sub acuzare în dosarul privind locuri de muncă fictive ca asistenţi pentru europarlamentari din Mişcarea Democrată Franceză (MoDem), potrivit unui document consultat de AFP.

„Dacă voi fi confruntată cu decizii judiciare, cum ar fi punerea sub acuzare, mă voi întreba dacă pot să continui să-mi exercit în mod eficient mandatul”, notează Goulard în acest document, în care răspunde unor întrebări scrise ale europarlamentarilor însărcinaţi să-i valideze candidatura, după o audiere considerată insuficientă. „Mă voi consulta apoi, conform codului de conduită al Comisiei, cu preşedinta (Comisiei Europene, Ursula von der Leyen) cu privire la măsurile ce trebuie luate”,

a adăugat ea, conform Agerpres.

Sylvie Goulard, desemnată de preşedintele francez Emmanuel Macron, precizează, de asemenea, că „se angajează să demisioneze” în cazul în care ar fi „condamnată printr-o decizie definitivă pentru o infracţiune ce ţine de exercitarea unei funcţii publice”.

Goulard a răspuns astfel la o întrebare a unor europarlamentari care îi cereau să răspundă cu „da” sau „nu” dacă intenţionează să demisioneze în caz de punere sub acuzare.

Ea este vizată de o anchetă judiciară în Franţa, într-un dosar cu locuri de muncă presupus fictive pentru europarlamentari din MoDem, anchetă ce a constrâns-o să demisioneze din guvernul francez în iunie 2017.

Sylvie Goulard a fost desemnată oficial în Comisia Europeană de preşedinta Ursula von der Leyen, odată cu alţi 26 de comisari. Portofoliul ei urmează să acopere politica industrială, piaţa unică digitală, industria de apărare şi spaţială.

Viitorul comisar european din partea Franţei, Sylvie Goulard, este investigat de justiţia franceză şi de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) într-un dosar de angajări fictive la cabinetul ei de eurodeputat, a declarat Agenţiei France Presse o sursă apropiată de anchetă. Un caz similar a fost cel al lui Liviu Dragnea care a primit în România 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Candidata franceză este susținută de grupul Renew Europe din care face parte și Alianţa 2020, președintele grupului fiind Dacian Cioloș care s-a încurcat în explicații atunci când fostul ministru al învățământului, Daniel Funeriu, i-a lansat provocarea de a nu susține „o penală” în spiritul campaniei susținută de Alianţa 2020, „Fără penali în funcții publice”.

Foto: Twitter/AFP