Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a acuzat luni Germania că nu respectă recomandările privind transparenţa, în special în ceea ce priveşte Bundestag-ul, camera inferioară a parlamentului federal, transmite DPA luni.

În Germania, nivelul de conformare cu recomandările anticorupţie formulate în 2015 este „foarte scăzut în ansamblu”, a constatat GRECO. Au fost complet implementate doar trei din cele opt recomandări, informează agerpres.ro.

Nu s-au înregistrat progrese privind cerinţa ca deputaţii să anunţe imediat posibilele conflicte de interese legate de probleme dezbătute în parlament. Nu a fost implementată nici recomandarea de a întări mijloacele de impunere a transparenţei. Recomandarea ca declaraţiile de interese ale parlamentarilor să fie extinse a fost implementată doar parţial; acestea ar trebui să includă şi pachetele de acţiuni peste anumite limite, pasivele semnificative şi interesele soţilor şi membrilor de familie.

Experții GRECO au lansat semnale de alarmă încă din 2015, menționând că în germania influența lobby-iştilor asupra procesului legislativ ar trebui să fie transparentă. Tot în 2015, GRECO atrăgea atenția asupra conflictelor de interese în rândul aleșilor. În acest sens Germania a avut parte și în 2018 de un raport cel puțin la fel de devastator din partea Grupul Statelor Împotriva Corupţiei.

În consecinţă, Germania va face pe viitor obiectul unui regim special de monitorizare pentru statele cu nivel redus de conformare, aplicat deja altor 12 din cele 48 de ţări membre ale GRECO, printre care Austria, Franţa, Ungaria şi Turcia.

Foto: DPA