Potrivit agerpres.ro. date cu caracter personal despre sute de politicieni germani aparţinând marilor partide, inclusiv detalii ale cărţilor de credit şi numere de telefon mobil, au fost postate public de hackeri. Cancelarul Angela Merkel se numără printre cei afectaţi, a informat presa locală vineri, relatează Reuters şi dpa.

Biroul pentru Securitatea Informaţiei (BSI) din Germania s-a reunit vineri după ce s-a aflat despre această piraterie informatică, a declarat un purtător de cuvânt.

Politicieni din partidul de extremă stânga Linke sunt printre cei afectaţi, inclusiv Dietmar Bartsch, liderul grupului partidului în camera inferioară a parlamentului.

Ediţiei online a ziarului Rheinische Post, cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier au fost de asemenea victime ale scurgerii de date.

Radioteleviziunea publică ARD a anunţat mai devreme că date personale despre sute de politicieni au fost publicate pe un cont de Twitter, inclusiv adrese, scrisori personale şi copii ale cărţilor de identitate.

Toate marile partide germane, cu excepţia AfD de extremă dreaptă, au fost afectate. Identitatea hackerilor şi motivul lor nu sunt cunoscute.

Potrivit ziarului Bild, citând surse din interiorul BSI, reţeaua informatică internă a guvernului german nu a fost atacată de hackeri.

Un purtător de cuvânt al BSI a declarat pentru Reuters că organismul naţional de apărare cibernetică s-a reunit pentru a coordona răspunsul agenţiilor guvernamentale federale, inclusiv agenţiile de informaţii interne şi externe.

Organismul cibernetic s-a reunit “imediat după ce am aflat despre acest lucru – chiar în această dimineaţă”, a spus purtătorul de cuvânt, fără a oferi niciun detaliu despre amploarea pirateriei software.

Ministrul german al justiţiei, Katarina Barley, a condamnat această “scurgere severă de date personale ale politicienilor” pe internet ca pe un atac asupra democraţiei ţării.

Potrivit postului de radio berlinez RBB, piratarea datelor personale a sute de politicieni germani a fost descoperită la un control de rutină.

Credit foto: Zimbio.com