Liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi a fost spitalizat, cu simptome pe care unul dintre medicii săi a declarat că par a fi “rezultatul efectelor dăunătoare ale unor substanțe chimice neidentificate”, potrivit The Guardian. Navalnîi a fost transportat la spital în dimineața zilei de duminică, 28 iulie, din închisoare, unde a fost condamnat la o sentință de 30 de zile în urma arestării de săptămâna trecută după ce a cerut organizarea unor proteste neautorizate faţă de excluderea unor candidaţi ai opoziţiei din alegerile parlamentare.

Protestele s-au desfășurat sâmbătă, 27 iulie, și au determinat cel mai puternic răspuns al poliției la proteste care au avut loc în țară de ani de zile, cu peste 1.300 de persoane reținute de către autorități. Oamenii protestau împotriva refuzului autorităților electorale de a înregistra candidați independenți la alegerile pentru consiliul local din Moscova care vor avea loc în septembrie.

Deși nu există nici un semn că viața politicianului este în pericol iminent, știrile despre sănătatea lui Navalnîi vor provoca îngrijorare într-o țară în care politicianul opoziției, Boris Nemțov a fost împușcat mortal la mică distanță de Kremlin, în 2015, în timp ce făcea pregătiri pentru un marș anti-guvernamental.

Potrivit sursei citate, în dimineața zilei de duminică, purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a declarat că a suferit o “reacție alergică severă” și a adăugat că acesta nu s-a mai plâns că ar suferi din cauza vreunei alergii până acum. Ea a spus că Navalnîi a suferit “umflarea severă a feței și inrosirea pielii”. Duminică după-amiază, asociatul lui Navalnîi, Leonid Volkov, a declarat că nu este surprins de starea acestuia, spunând că și el a fost ținut în aceeași celulă luna trecută și că de asemenea a suferit o erupție cutanată, citând condițiile sanitare precare din închisoare.

Cu toate acestea, în cursul zilei de duminică, Anastasia Vasilieva, unul dintre medicii lui Navalnîi, a scris într-o postare pe o rețea de socializare că ea împreună cu un coleg l-au vizitat pe Navalnîi în spital și că inițial le-a fost refuzat accesul, dar în cele din urmă au reușit să-l examineze.

Fiind oftalmologul care l-a tratat pe Navalnîi în trecut, după ce acesta a fost stropit cu vopsea verde de către activiști pro-Kremlin în 2017 într-un atac care i-a cauzat orbirea temporară la un ochi, Vasilieva a afirmat că este clar că Navalnîi nu suferă de o alergie ci de expunerea la substanțe toxice.

“Nu putem exclude faptul că leziunile toxice ale pielii provocate de substanțe chimice au fost provocate de un ‘terț’ ” 

A scris Vasilieva într-o postare pe Facebook, potrivit The Guardian. Ea a cerut administrației spitalului să permită imediat asistența medicală corespunzătoare pentru Navalnîi. Spitalul nu a făcut încă o declarație oficială legat de acest subiect. Poliția a reținut cel puțin 10 susținători ai lui Navalnîi, care s-au adunat în fața spitalului duminică seara, potrivit unui corespondent al postului de televiziune TV Rain din Rusia.

Mai mulți politicieni din opoziție rămân în închisoare, fiind acuzați de “obstrucționarea activității comisiei electorale”, în timp ce poliția a efectuat percheziții pe timpul nopții ale locuințelor lor în ultimele zile. Majoritatea celor peste 1.300 de protestatari reținuți sâmbătă au fost eliberați fără a li se aduce acuzații, dar mai mult de 150 de persoane și-au petrecut noaptea în secțiile de poliție și cel mai probabil vor fi aduși în fața instanței în această săptămână. Un grup independent de monitorizare a declarat că cel puțin 25 de persoane au suferit leziuni provocate în timp ce au fost reținuți de către poliție, potrivit The Guardian.