La doar 16 ani, activista pentru mediu, suedeza Greta Thunberg a fost nominalizată la premiul Nobel pentru pace. Acest lucru este doar un semn de recunoaștere pentru eforturile tinerei în prevenirea și combaterea schimbărilor climatice.

Tânăra este cunoscută pentru grevele organizate în școli cu scopul de a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. De curând, Greta Thunberg s-a numărat printre cele câteva sute de mii de tineri din întreaga lume care au renunțat la cursuri pentru a manifesta în stradă.

Greva pentru climă a tinerilor – The Youth Climate Strike este cunoscută și programată în peste 130 de orașe din 90 de țări. Potrivit mediafax.ro tânăra a devenit cunoscută încă din 2018 când au avut loc alegerile parlamentare în Suedia:

„Tânăra, care pe atunci avea 15 ani, a renunţat la cursuri timp de trei săptămâni şi a stat în faţa Parlamentului suedez cu o pancartă prin care cerea guvernului acţiuni mai radicale privind schimbările climatice. Protestul ei a continuat şi după alegeri, iar tânăra a atras atenţia liderilor din mai multe ţări când a susţinut un discurs la o conferinţă pentru climă organizată la sediul ONU de la Geneva, în decembrie.”

Într-un timp foarte scurt acțiunile ei au câștigat din ce în ce mai mulți adepți pe rețelele de socializare, astfel încât mișcarea s-a extins în zeci de țări. Conform regulamentului fundației care administrează premiile Nobel, o persoană pentru distincția de pace poate fi propusă de orice membru al unui guvern.

De asemenea, în cazul tinerei Greta Thunberg, propunerea a venit din partea a trei parlamentari norvegieni, și printre care se numără și Freddy André Ovstegard. În cazul în care Greta va câștiga anul acesta, ea va fi cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru pace. În acest moment recordul este deținut de Malala Yousafzai, care a câștigat prestigioasa distincție în anul 2014, pe când avea 17 ani.

credit foto: sv.stories.newsner.com