Un număr de 29 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri civice au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, şi ministrului Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, prin care atrag atenţia că, dacă se menţine ritmul actual de înscriere pe plaforma dedicată în acest sens, până la împlinirea termenului limită se vor preînregistra doar 40.000 de cetăţeni pentru votul în diaspora, informeaza agerpres.

Semnatarii susţin că procedura electorală propusă de AEP este „insuficient cunoscută„, subliniind totodată că informaţiile de interes public şi comunicarea dinspre instituţiile statului pot fi îmbunătăţite.

„În prima săptămână de la lansare am monitorizat informaţiile publicate în timp real pe www.votstrainatate.ro şi am constatat următoarele. Media zilnică a înscrierilor pentru votul în secţia de votare este de aproximativ 470, iar media zilnică a înscrierilor pentru votul prin corespondenţă este de aproximativ 425 de persoane. Un calcul probabilistic demonstrează că dacă media de interes pentru înregistrarea pe site a cetăţenilor cu drept de vot se păstrează, până la împlinirea termenului limită de înscriere, atunci pe 11 septembrie 2019 se vor fi înscris aproximativ 21.600 la votul în secţia de vot şi aproximativ 19.500 de cetăţeni la votul prin corespondenţă”

se arată în scrisoare.

Conform aceleiaşi surse, în lume există 5,6 milioane de români, dintre care 700.000 cu paşapoarte CRDS (cetăţean român cu domiciliul în străinătate – n.r.).