Premierul Viorica Dăncilă a anunțat în deschiderea ședinței de guvern din 30 ianuarie, că Guvernul își asumă adoptarea monedei euro până în 2024. 

„Vom discuta astăzi despre documentele necesare pentru pregătirea trecerii României la moneda unică europeană, elaborate în cadrul Comisiei Naţionale, constituită în acest scop. Adoptarea monedei euro este un proiect complex, de mare avergură, care trebuie temeinic pregătit prin implicarea specialiştilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societăţii civile şi desigur a tuturor instituţiilor cu resposabilităţi în domeniu. În cursul anului trecut comisia din care au făcut parte reprezentanţi ai acestor structuri au avut o activitate intensă cu reuniuni bilunare. În urma acestora au rezultat două documente: planul naţional de adoptare a monedei euro şi raportul de fundamentare a acestui plan. Astăzi, Guvernul îşi va însuşi aceste documente în vederea asumărilor politice. Ulterior vor fi transmise Comisiei Europene. Implicit ne asumăm obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024”

A declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Pentru a adera la moneda unică europeană, România, ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să îndeplineasca mai multe criterii, cunoscute ca şi criterii Maastricht, între acestea, cele mai importante fiind:

  • stabilitatea preţurilor.
  • poziţia financiară a Guvernului trebuie să fie sustenabilă, rata medie nominală a dobânzii pe termen lung pe ultimele 12 luni nu trebuie să depăşească cu mai mult de două puncte procentuale pe cea a celor mai performante state membre în ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor.
  • cursul de schimb trebuie să fie unul stabil, să se menţină în intervalul dintre marjele de fluctuaţie din cadrul mecanismului cursului de schimb (ERM II), pe o perioadă de cel puţin doi ani.