Pe data de 14 martie, anul curent, a fost publicată în Monitoru Oficial OUG 15/2019 ce prevede prorogarea termenului de depunere a declarației unice. Aceasta este conform documentului publicat în Monitorul Oficial Partea I, nr. 204 din 14 martie 2019. Conform ordonanței publicate în Monitorul Oficial Partea I, nr. 204 din 14 martie 2019, OUG 15/2019 prevede prorogarea termenului de depunere a declarației unice până la data de 31 iulie 2019, inclusiv.

Aproximativ un milion de persoane fizice trebuiau să depună online declarația unică până pe data de 15 martie 2019, însă nu au putut accesa Spațiul Privat Virtual (SPV), deoarece la începutul lunii martie, site-ul ANAF nu a funcționat corespunzător. Din această cauză, Finanțele au venit în sprijinul contribuabililor și au amânat termenul de depunere până la data de 31 iulie 2019 inclusiv. De asemenea, în acest an singura modalitate de depunere a declarației este SPV-ul, deoarece aceste declarații nu mai pot fi depuse la ghișeurile instituției.

Reamintim ca începand cu acest an SPV-ul reprezintă singura modalitate de depunere a declarației unice, pe site-ul ANAF puteți găsi un ghid „Despre Declarația unică 2019”, care poate lămuri toate apectele despre această declarație unică și care vă poate fi foarte util. De altfel, în acest ghid veți găsi răspunsuri la următoarele întrebări: „cine trebuie să depună declarația unică?” și „care este termenul de depunere?”

De exemplu, confom ghidului la întrebarea „cine depune declarația unică?” veți găsi următorul răspuns:

„Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care nu realizează fenituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate…”

Iar pentru cei ce își doresc să afle mai multe detalii despre această declarație pot consulta ghidul de pe site-ul ANAF.